Els 6 factors higiènics

A la Medicina tradicional mediterrània la salut ve determinada, de naixement, pels 7 factors naturals. Però aquests factors no són immutables. En certa manera hi podem influir, i són els 6 factors higiènics els que ens permetran fer-ho.

Hi va haver un temps en què higiene era molt més que desinfecció. Higiene ve del grec hygieinos, i el seu sentit original era el de manteniment de la salut. Per això les pràctiques higièniques es basaven en els factors controlables i modificables que tenen una influència directa en l’estat de salut.

La tasca de les persones anomenades metges era, no només tenir cura de les persones malaltes i ajudar-les a trobar el camí de retorn cap a la salut, sinó també ensenyar-los com mantenir-la amb els hàbits del dia dia.

Ja fa uns quants segles que el què s’ha fet és el contrari: prendre de les mans de la gent les eines per a l’autogestió de la salut, o fer-los creure que no eren bones. I així, ara, ens trobem completament a mercè de la indústria farmacèutica.

Un dels objectius essencials del Jardí de les Bruixes és revertir aquesta tendència i retornar a les persones la sobirania sobre la seva pròpia salut física, mental i emocional.
Ho fem amb formacions per a tots els públics (aquest tema es toca sobretot al curs Cuida’t amb MTM) i amb una tasca divulgativa lliure i constant a través de publicacions a les xarxes socials, articles i altres. Perquè els trobis fàcilment, s’aniran enllaçant a continuació.

Aquests factors són 6:
🌍 Ambient🏘

7 motius per descalçar-se

🍎Nutrició🍵

Que la teva gelatina sigui medicina
Amargs, la panacea ignorada
Beneir la taula
Els probiòtics són gratis (també)
Permeabilitat intestinal (què és i com ens afecta)
De salut i vinagre

🌞Son i vigília🌝

🤸‍♀️Exercici i repòs🧘

La pràctica més difícil, no fer res
Ets cos, sigues cos

🥵Eliminació💩

Purificació de primavera
Detox integral (cos, ment i esperit)
Neteja de cutis

😃Emocions😤
(o com prefereixo anomenar-lo: Ment, emoció i esperit)

La meva tècnica estrella de treball amb les emocions
El dol amb salut
La salut completa

La salut d’Higeia (què és la higiene realment)