Beneir la taula

Quanta tensió hem impregnat en un acte que hauríem de sentir sagrat (i si només fos en un…). Amb quantes pors, complexes, culpa, presses, remordiments, impulsivitat… amanim els nostres àpats? I alhora, quanta banalització, quanta inconsciència i quan poc respecte!

Mengem mirant-nos el melic mentre imaginem que en deuen opinar els altres. Mengem com un pur tràmit, a vegades gairebé com si ens molestés. Com hem pogut arribar a desvirtuar tant un acte que ens dóna la vida? La Vida. Amb majúscula, perquè no només ens permet ser, sinó també fer.

Imagina que li regales un llibre a algú, l’agafa bruscament, l’obre i el fa servir per falcar un moble que balla, tot això sense ni donar-te les gràcies. M’imagino la cara que et quedaria i penso que seria molt similar a la cara que posarien tots els que han donat la seva vida, temps i esforç perquè tu et puguis alimentar, quan menges sense consciència, ni agraïment ni presència.

Cada dia gastem unes 3.000 kilocalories. Un gram del nostre cos crema 10.000 vegades més energia que un gram del Sol.* És un bon exemple, perquè pràcticament la totalitat de l’energia que hi ha a la Terra prové del Sol. Energia gratis que ens regala l’astre pare, però que cap animal pot utilitzar (excepte 4 o 5 rareses de la Natura que han aconseguit aprendre a utilitzar els cloroplasts de les plantes i algues que mengen**).

Són els éssers fotosintètics (bacteris, algues i plantes) qui fixa aquesta energia al planeta i crea la matèria orgànica, rica en energia o calories, que permet viure a la resta d’éssers vius. Des d’aquí,comença un tortuós i màgic viatge per tota la cadena tròfica i, en una fase o altra, arriba als nostres plats.

La Medicina tradicional del Mediterrani (MTM) considera que hi ha 6 factors que, sumats a la constitució de naixement, condicionen l’estat de salut de la persona (al voltant d’aquests 6 factors higiènics gira el curs Cuida’t amb Medicina tradicional mediterrània).

Evidentment un d’aquests factors és la nutrició (que també inclou la hidratació i la respiració).

El què ens diu la MTM és molt més que: “ets el què menges”. Ens diu “ets el què menges i com t’ho menges”.

Ja pots menjar els aliments més saludables del món, cuinats de la millor manera possible, que si t’ho menges amb presses, amb culpabilitat o vergonya, sense presència, sense degustar i agrair, et poden fer més mal que bé. Quan ingereixes un aliment també estàs ingerint l’emoció amb la que acompanyes l’àpat. I posant-nos més científiques, cal que el teu sistema nerviós estigui en el mode adequat per tal que s’activin les funcions digestives correctament. Quan vas amb presses, quan et preocupes, el sistema nerviós interpreta que hi ha una amenaça per la pròpia Vida i destina tota l’energia a l’alerta, i la lluita o a fugida que permetin salvar la pell, oblidant els mecanismes de regeneració, creixement i socialització, entre els quals s’inclou el procés digestiu.

Per això, beneir la taula té molt de sentit si pensem en menjar com un acte de reverència cap a allò que ens dóna la Vida.

Consciència, agraïment i presència. Tres paraules, que hauríem de recordar cada vegada que ens asseiem a taula. Que ens fan entrar en una actitud en què menjar esdevé una meditació.

Aplica-ho millor des de que prepares l’àpat. Millor encara, des de que et proveeixes dels aliments que portaràs a taula. Si ho féssim sempre així, que diferent seria tot!

Que fàcil seria mostrar el nostre agraïment a totes les baules de la cadena tròfica, des del Sol fins als budells, passant per la persona que dedica el seu temps i esforç en produir i elaborar la matèria que t’alimenta (pagès/a, apicultor/a, pescador/a, pastor/, granger/a, forner/a, formatger/a…). I també a l’Aigua, l’Aire i la Terra que junt amb el Foc del Sol han fet possible la seva creació.

Quina consciència posaríem en el consum i com això faria canviar el model productiu!

Quina sublim nutrició proporcionaríem al cos que som i ens permet ser, i que ens transporta pel viatge fascinant de la Vida.

Fem-nos un favor, tornem a beneir la taula.

Si vols aprendre més coses sobre la nostra medicina ancestral i les savieses que ens ofereix per poder viure amb salut i harmonia amb l’entorn, fes un cop d’ull a les formacions que es preparen al Jardí de les Bruixes.

*Burn. Herman Pontzer
** 3 animales que hacen la fotosíntesis

Quant a El Jardí de les Bruixes

Silvestre!
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Uncategorized i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.