La dosificació

El tema de les dosificacions és important per dos motius:

  • Primer perquè les plantes medicinals produeixen efectes en l’organisme, és per això que curen i també és per això que poden matar. Cal desterrar l’habitual pensament que perquè són naturals són inofensives. Especialment quan tractem amb concentrats com els olis essencials.
  • Segon: més no significa millor, especialment amb les plantes medicinals. La fitoteràpia no ha de ser un substitut de la medicina convencional en cap sentit, pràcticament mai. Funciona d’una altra manera. El seu objectiu fonamental no és pal·liar símptomes, sinó eliminar la causa real del desordre. Per això una combinació de dosis petites de diferents plantes pot ser més eficient que una dosi gran d’una sola. Dosis petites i freqüents poden mantenir l’efecte del principi actiu més constant. No tractem amb medicaments. Cal canviar el punt de vista.

Dosis plantes medicinalsAmb els nens pren especial importància doncs normalment les dosificacions que ens donen en llibres i altres recursos de fitoteràpia estan pensades per adults.

Així doncs, si bé en general i de manera casolana podem utilitzar-les en una cullerada de postres d’herba seca per tassa d’infusió, i 15 gotes 3 vegades al dia per a les tintures, en certs casos convé ser més meticulosos, bé perquè són plantes amb un marge de seguretat més estret, bé perquè la patologia a tractar requereix un tractament més acurat, o bé en cas de tractaments llargs.

Per als nens utilitzarem les plantes més suaus,  (rosella, anís, civada, calèndula, dent de lleó, equinàcia, espígol, fonoll, gingebre, maria lluïsa, plantatge, camamilla, melissa, menta, om, ortiga, passionària, regalèssia, romaní, sàlvia, saüc, farigola, til·la, berbena, pi…) ajustant les dosis de la següent manera:

Anys:                0-1             1-2              3-4           5-6          7-8       9-10        11-12         13-14


Dosi (parts):   1/20         1/10             1/5         3/10          2/5       1/2          3/5             4/5

Calculant les parts sobre la dosi recomanada per un adult. Tant per a tintures com per infusions.

Per un tractament més precís, podeu concertar hora de visita amb nosaltres a jardibruixes@gmail.com o 658300468.