Cal explicar-ho perquè és un concepte molt important per a la fitoteràpia.
S’ha demostrat, empíricament i científicament, que els principis actius aïllats (és a dir, separats dels altres components amb els que es troben en la natura), tenen menys activitat que els extractes sencers (fets extraient tots els components solubles en el solvent utilitzat).
Això succeeix perquè hi ha altres substàncies (actives o no), que acompanyen el principi actiu principal i n’augmenten l’activitat farmacològica. Aquest fenomen és la sinergia.
Els avantatges no només són que l’extracte sencer sigui fins a 10 vegades (o més), més actiu que el principi actiu aïllat, sinó que molt sovint, n’elimina o en redueix els efectes secundaris.
Aquest efecte es pot ampliar a les mescles de plantes i els seus extractes. Així per exemple quan tractem una hipertensió sistòlica, en la que el nerviosisme sol jugar un paper important, combinarem plantes que regulen la tensió arterial, com l’olivera, amb plantes relaxants com l’espígol o la passionària. I en canvi per a la hipertensió diastòlica, on el problema sol ser més la retenció de líquids, la mescla es farà amb plantes diürètiques com el julivert o la dent de lleó. Per a les migranyes desencadenades per histaminosi utilitzarem pebrot picant, antineuràlgic, i maçanella, antihistamínica.
Per endinsar-se en aquest fantàstic món de la curació natural, són tant importants els coneixements sobre les propietats de les plantes com la intuïció.
Salut!
Per a un tractament integral podeu demanar visita a jardibruixes@gmail.com o al 658300468.