Protegint les plantes del fred

gelada plantesEls que cultivem plantes medicinals solem tenir-ne bastantes al nostre jardí que no són autòctones. Algunes seran de climes freds, però és molt possible que moltes no estiguin adaptades a les temperatures de la nostra zona. A més, les plantes domesticades han perdut bona part de la seva resistència, i així moltes plantes que en estat silvestre resistirien perfectament, en la seva versió de jardí poden resultar danyades per les gelades.

Com les protegim?

Abans de què arribi el fred fort (cada u s’ho ha de coneixer a la seva zona), convé preparar aquestes plantes més fràgils. Ho farem tallant-les i cobrint-les amb palla o alguna altra cobertura (fulles seques, fusta triturada, etc.). Això és especialment vàlid per a plantes amb rizoma ( com la menta, l’artemisa, el gingebre, els lliris, bambú, melissa, milfulles, etc.)  però també per farigoles, ruda, sajolida, marialluïsa…

Quan hi ha risc de gelada negra em de prendre encara més precaucions, sobretot amb les plantes que no haguem pogut tallar com les perennes i els arbres. Les gelades negres són les que es produeixen quan l’humitat ambiental és molt baixa i les temperatures són inferiors a 0°.

Aquest tipus de gelades són especialment perilloses doncs és impossible formi  gebre al voltant de la planta, i encara que sebli estrany, el gebre protegeix la planta. El gebre forma una barrera protectora que impedeix, o dificulta, que la temperatura a l’interior dels teixits de la planta baixi dels 0°.

Així doncs, per a evitar que el fred ens les  mati completament, hem de ser previsors i regar en abundància, intentant ruixar bé les fulles, i protegir les arrels amb encoixinats de palla, fulles seques, etc.

També podem utilitzar les mantes tèrmiques ( teles sintètiques que es venen especialment per aquests fins).

Moltes vegades el vent agreuja l’efecte nociu de les gelades i el fred en general. És per això que ja en el moment de la planta ho hem de tenir en compte, i reservar els llocs més arreserats per a les més sensibles al fred. Si això no és possible, podem posar teules clavades verticalment al voltant de la planta. A més, les teules absorveixen l’escalfor del Sol durant el dia i l’alliberen durant la nit.

El fem poc descompost, per efecte de la fermentació, crea calor. És per sixò que s’utilitza per a fer-hi créixer el panter primerenc. També hi ha qui fa servir aquest efecte per protegir les arrels del fred, tot i que de fet les fermentacions es paren quan les temperatures són massa baixes.

Alguns preparats a base de plantes s’utilitzen per reforçar  les de l’hort i el jardí abans de les gelades. Un exemple són la Filipendula ulmaria i la Valeriana officinalis en infusió (250gr per 10L), disolta en aigua, un cop feta, al 5%. Amb la ulmària és important no escalfar l’aigua a més de 80° per no destruir l’àcid salicílic.

Preparats pel fred?