Tractament natural de la migranya

La migranya és una cefalea (mal de cap) pulsàtil, intens i recidivant que habitualment afecta un sol costat del cap. Comença de manera sobtada, i es pot acompanyar de fotofòbia, marejos, nàusees, vòmits, irritabilitat, anorèxia… És més freqüent en homes que en dones, i se sol presentar per primer cop entre els 10 i els 30 anys, desapareixent a vegades a partir dels 50, sobretot en dones després de la menopausa.

Se solen produir una o dues crisis al mes, especialment a la tardor i la primavera, i poden durar entre 4 i 72 hores. En les dones, sol empitjorar amb la menstruació i l’ovulació, i també pels tractaments orals d’hormones femenines (anticonceptius per exemple).

Causes:

 1. Estres i l’ansietat. Així que aprendre a relaxar-se és important per a prevenir-la.
 2. Excés o falta de son.
 3. Factors externs: com l’exposició excessiva a pantalles, llums potents o fluorescents, canvis meteorològics…
 4. DIETA:

El glutamat monosòdic, un potenciador del sabor molt utilitzat, pot desencadenar atacs de migranya, i el mateix passa amb el conservant E-250 (nitrit).

Els aliments amb tiramina poden agreujar els casos de migranya. Els aliments rics en tiramina són:

 • Begudes alcohòliques: Evitar la cervesa de pressió i del tipus ale, atès que els bacteris formadors de tiramina hi són presents i actius. Les cerveses embotellades domèstiques són generalment segures en petites quantitats. Sobre el vi, tant si és blanc com negre, pot ser pres en petites quantitats (màxim 2 copes). El vermut ha d’evitar-se.
 • Formatges: Evitar els formatges, especialment els curats.
 • Fruites:  Quan més madura o seca estigui, més tiramina conté. Trobem quantitats rellevants de tiramina en: Albergínies, alvocats, figues, raïm, taronges, pinya americana, panses, prunes i prunes seques.
 • Menjars preparats.
 • Carns i peixos: El fetge de peix fresc no en conté, però sí el qMigraineue fa dies que tenim al frigorífic. La carn en conté des del principi, però a mesura que passen els dies el seu contingut augmenta.
 • Soja: Tots els productes i derivats de la soia contenen elevades quantitats de tiramina. Això inclou, a part de la soia mateixa, la salsa de soia, el tofu, el miso, i la salsa de teriyaki.
 • Fruits secs: Existeix evidència de què grans quantitats de nous, cacauets, cocos, i similars poden desencadenar un atac de migranya.

Migranya per histaminosi:

HI ha persones que presenten una baixa activitat de l’enzim intestinal DAO ( Diamino oxidasa), que s’encarrega de metabolitzar la histamina. Quan l’activitat enzimàtica de la DAO no es realitza correctament, es pot produir:

 • Problemes gastrointestinals: Marejos, colon irritable, restrenyiment, diarrea, dolor estomacal, flatulència, inflor abdominal, nàusees.
 • Problemes nerviosos: Migranya, dolor crònic, fibromiàlgia, dolors musculars i osteoarticulars, astènia, cansament.
 • Trastorns cutanis: Psoriasi, pell seca, pell atòpica, urticària, dermatitis, edema.
 • Desajustaments hormonals: amenorrea, síndrome premenstrual, ovaris poliquístics, infertilitat.

La histamina és produïda pel cos i també ingerida a través d’alguns aliments. També hi ha aliments que estimulen la secreció d’histamina endògena. És per això que si presentem varis dels problemes descrits anteriorment, caldrà restringir de la dieta aquests aliments:

Gluten (blat, civada ordi…), embotits, porc, fumats, alcohol, cafè, te, formatges (excepte fresc de cabra o ovella), peix blau (sobretot en conserva), soja i derivats, vinagre de vi (sobretot el balsàmic), ketchup, tomàquet, patates, espinacs, bledes, pebrot, albergínia, marisc, xocolata, alvocat, fruits secs, cítrics, sucre blanc, clara d’ou, cigrons i bolets no frescos.

Per ajudar, introduirem: magnesi, vitamines C, B6, B12, B9, colina, metionina, betaïna, zenc i coure.

El consum excessiu d’analgèsics, el sobrepès, l’apnea del son, la depressió i l’ansietat, entre d’altres, poden provocar la cronificació de la migranya.

Què proposa la naturopatia?

Tot i que convé analitzar cada cas, per a trobar les veritables causes de la migranya i eliminar-les o atenuar-les, les següents són algunes pautes que es poden seguir:

 • Eliminar de la dieta els aliments que continguin substàncies que puguin contribuir a desencadenar els atacs.
 • Realitzar tècniques de relaxació (meditació, yoga…).
 • Intentar consumir, preferiblement a través dels aliments: Vitamina B2 (400mg), Magnesi (500mg), Coenzima Q10 (150mg).
 • Consumir gingebre, menta, lavanda, pebrot picant, cilantre, berbena…
 • Quiromassatge.
 • Tractaments de reflexologia podal (començant amb 2 o 3 sessions a la setmana i reduir progressivament).