Enfume’t del tabac

Vols deixar de fumar? No ets l’única. Moltes són les persones que emprenen la lluita contra l’addicció a la nicotina. No tantes són les que se’n surten.  I és normal perquè la nicotina és una de les substàncies psicoactives més addictives que existeixen.

En fumar-nos un cigarret, en el curt període d’entre  10 i 60 segons, estarem afectant el sistema de recompensa del cervell, el que ens fa sentir plaer i benestar, i que té com a finalitat aconseguir que ens motivin certes conductes que el cervell ha après a considerar adequades i desitjables. Per a bé i per a mal.

La manera com el cos s’adapta als efectes d’aquest neurotransmissor exogen  és el què produeix l’addició, i amb el temps començarem a necessitar més quantitat de nicotina per produir la mateixa dopamina que abans produíem sense la intervenció de cap substància externa. Això és el què s’anomena tolerància. És a dir que necessitarem més nicotina per poder sentir el mateix plaer i benestar, i si no ens la subministrem, el què sentirem és malestar: la síndrome d’abstinència.

La nicotina, com l’alcohol i a diferència d’altres drogues, que curiosament són il·legals, com la marihuana i els bolets psilocibes, és una droga dura; perquè a part de dependència psicològica i dependència social, produeix una forta dependència física que un cop desenvolupada i en cas de supressió del consum, produirà síndrome d’abstinència.

Una vegada en un congrés sobre enteògens algú va dir que les substàncies psicoactives, només causaven problemes quan se separaven dels coneixements ancestrals que en origen l’acompanyaven. No puc estar-hi més d’acord. El tabac n’és un bon exemple ja que tot i que al seu lloc d’origen (Amèrica) es cultiva des de fa com a mínim 2500 anys, fins que els occidentals vam relegar a l’oblit i per la força la saviesa indígena, no causava problemes d’addicció. Abans, el tabac havia sigut una planta mestra, portadora de medicina i ofrena pels esperits, i per això el seu abús hauria estat una ofensa.

Com ho fem?

Des de les medicines tradicionals sempre s’intenta arribar a la causa inicial dels problemes. En el cas de les addiccions, el problema sol ser emocional, social i nerviós.

Hi ha vàries estratègies i remeis que et poden ajudar a deixar de fumar, però res funcionarà si no te n’has convençut primer. Així que aquí et suggereixo alguns motius per deixar-ho:

 • Una gran part del què pagues per un paquet de tabac serveix per enriquir a l’Estat.
 • Un cigarro pot contenir més de 600 additius i el fum que desprèn, uns 4000 components químics, entre ells monòxid de carboni, quitrà, gas cianhídric, amoni… i dels quals com a mínim 250 són nocius. Igual que l’aire de la ciutat, però aquests els aspires voluntàriament i pagant.

Si has llegit la frase atentament hauràs vist que en molts casos no es tracta de substàncies pròpies del tabac, sinó que són afegides per la indústria. De fet als cigarrets prefabricats se’ls afegeix, fins i tot, nicotina extra per augmentar el seu poder addictiu. Així, com més processat sigui el tabac, més perjudicial serà.

 • Si fumes un paquet al dia, deixant-ho et pots arribar a estalviar fins a 1800€ a l’any.
 • El consum habitual de tabac debilita i intoxica els pulmons, i el mateix passa amb el sistema circulatori. Tenint en compte que amb la respiració s’obté el Pneuma ( un dels principis vitals primordials dins de la Medicina Tradicional del Mediterrani, utilitzat per la creació de l’Ignis i els 4 humors), no només debilitarà aquests sistemes, sinó tot el cos. Al debilitar l’Ignis la potència sexual masculina es pot veure disminuïda, i en el cas de la dona n’afectarà la fertilitat. Si en consumir-lo consumim les nostres forces vitals s’entendrà que una de les conseqüències sigui l’acceleració de l’envelliment (de la pell i de tot el cos) a causa de l’augment dels radicals lliures.
 • Fumar és dolent pel medi ambient: La indústria del tàbac, des del cultiu fins a la venta, és culpable de grans desforestacions, contaminació i consum excessiu d’aigua, explotació de qui el cultiva, producció de tones de residus…

Pel què hem vist, per tant, si fuméssim tabac natural poc processat, els efectes negatius que tindria en nosaltres serien molt inferiors. Tot i això seguiria havent-hi molts contres relacionats amb la toxicitat de la nicotina i els fums de la combustió, i amb la inevitable habituació i dependència causades pel consum habitual.  Així que si encara no t’has convençut del tot de la necessitat de deixar de fumar, fes-te com a mínim el favor de començar a fumar un tabac més artesà i natural.

Si ho tens clar i vols posar fil a l’agulla, aquí van uns quants consells:

 • L’addicció a la nicotina és real, encara que fumis poquet, però també hi ha el factor de l’addicció psicològica. El tenir un cigarro a les mans i xuclar. Podem calmar aquesta necessitat amb les pipetes de mentol, o amb cigarros d’herbes sense nicotina. Ens hem convençut de què només el tabac i la marihuana es poden fumar, però antigament hi havia mil·liars de plantes utilitzades per aquest fi arreu del món. La gran majoria no faran més que calmar l’hàbit del gest, i ens seguiran deixant amb les ganes d’ingerir nicotina.  La Lobelia inflata, o tabac indi (com si hi hagués algun tabac que no ho fos) conté lobelina, un alcaloide amb efectes molt similars a la nicotina però que no crea addicció, podria ajudar molt més en la deshabituació del tabac. Llàstima que curiosament a Espanya és il·legal…
 • Pel què fa a l’addició física, pots utilitzar agonistes de la nicotina, que són substàncies que n’imiten la funció com a neurotransmissor, acoblant-se als receptors nicotínics. Una de les més segures per a l’ús casolà i pròpia de casa nostra és l’anís. Una altra planta interessant en aquest sentit és el banús fals (Cytisus Laburnum).
 • L’aloc (Vitex agnus-castus) és una planta coneguda per a la regulació de les hormones femenines. El cert és que és una planta molt mal entesa i sobre la qual algun dia hauré d’escriure quelcom. Amb l’ús que se’n fa és bastant fàcil que acabi causant més problemes dels que soluciona, i en canvi se l’oblida amb un aspecte en què és la reina, en la cura de les addiccions. 3-4 gotes de tintura d’aloc al dia poden ajudar enormement, per això juntament amb l’anís, forma part de la tintura que preparo per aquelles que volen deixar de fumar.
 • Normalment el nerviosisme augmenta les ganes de fumar, per això les plantes calmants i els nervins seran grans aliades: melissa, enciam bord, valeriana…
 • Com més aviat eliminis la nicotina del cos millor, així que a depurar s’ha dit: dent de lleó, card marià, i sobretot fumària (que depura per tots els canals d’eliminació) i ortiga que a més de tot lo anterior, reforça el sistema nerviós.
 • La dieta és (com sempre) súper important. Assegura’t d’estar consumint la quantitat adequada de magnesi, zinc, ferro, vitamines… Trobaràs molts dels nutrients que necessites a les algues i les verdures de fulla verda. No oblidis tampoc complementar la teva dieta amb vitamina C (ja que el tabac en disminueix els nivells, i que amb la seva acció antioxidant contrarestarà els efectes del tabac) i   Ω3 (nivells baixos poden fer augmentar les ganes de fumar, redueix la síndrome d’abstinència).
 • La regalèssia et pot ajudar de diferents maneres. Mastegar-ne un pal (d’arrel), calmarà la necessitat de portar-te quelcom a la boca. La regalèssia a més promou l’acció de les hormones suprarenals, que poden ser útils en la fase d’abstinència i augmenta el metabolisme hepàtic  de la nicotina. I per últim també actua com un expectorant,  ajudant-te a netejar els pulmons.

Jo ho vaig deixar per respecte als territoris, per amor a les plantes i per no voler contribuir amb un sistema que detesto. Vaig pensar que era absurd que estigués alimentant el capitalisme salvatge i la hipocresia governamental amb els meus escassos recursos, que podria dedicar en altres coses més profitoses. Especialment absurd, perquè el tabac és una planta i jo em dedico a les plantes, moltes de les quals s’han utilitzat per fumar al llarg de la història de la humanitat. I ja no absurd, sinó sacrílegament incoherent , perquè des del meu punt de vista, fer mal ús de les plantes sagrades (límit difícil de definir), no és una cosa acceptable ni banal.

Si creus que necessites ajuda per deixar de fumar, et puc ajudar amb l’acompanyament terapèutic basat en la Medicina Tradicional del Mediterrani i els seus remeis, o simplement facilitant-te les plantes que t’ajudaran a guanyar la lluita contra la nicotina.

Concerta hora o demana informació escrivint-me a jardibruixes@laxia.cat o a info@jardidelesbruixes.cat