(Re)connectar amb la Terra

Sovint, a l’espai de teràpies em trobo amb persones que presenten un desequilibri en el seu ésser, sigui a nivell físic, emocional, energètic… degut a una mala integració d’un o més dels 4 Elements.

Sigui per la causa que sigui que estem negant la presència de l’Element o Elements en qüestió, i fins i tot si això no passa i ja sabem admetre i agrair la seva presència com a parts constitutives fonamentals del nostre ésser, ens anirà de meravella treballar la connexió amb ells per recuperar, o simplement guanyar equilibri en les nostres Vides.

D’entrada et proposo una exploració de l’Element Terra. Més endavant escriuré articles similars pels altres 3 (si no te’n vols perdre cap, apunta’t a la llista de difusió o al canal de Telegram).

Comencem pel principi, qui és l’Element Terra?

La Terra representa l’estat sòlid de la Matèria. És el centre, amagat i fosc però que sosté tota Vida. El suport en el qual ens despleguem, i la llar a la qual ens concentrem. Amb el seu gran pes i densitat ens atrau i ens ancora.

És densa i substancial, és freda i seca. Per tant, contrària a la Vida que és calenta i humida. És amb l’ajuda del Foc (calor) i l’Aigua (humitat) que la Terra cobra Vida. I a l’Hivern, l’energia de la Terra és tan forta i present que la Vida s’amagarà fins que la Primavera li torni a donar la calor i humitat necessàries. La Terra és l’Element de l’hivern. L’hivern és el reialme temporal de l’Element Terra.

La seva energia solidifica, condensa, defineix, precipita i coagula, és descendent i retentiva.

En el nostre cos la trobem en totes les parts denses, sòlides, profundes i permanents, com els ossos, les articulacions, els nervis i la medul·la espinal, les plaquetes i el fibrinogen, les dents i les fàneres. I evidentment en l’humor melancòlic.

Què passa quan es troba en desequilibri?

Quan l’Element Terra es troba en carència en nosaltres, ens sentirem volàtils, inestables, amb tendència erràtica, sense suport, i en alguns casos, amb ansietat. Es farà difícil retenir, tant a nivell mental (memòria), com físic (nutrició, per exemple), com energètic (força).

Quan l’Element Terra es troba en excés en nosaltres, perdrem interès en fer res, i per tant en viure, perquè la Terra és contrària al canvi, i l’acció condueix a ell. Per això hi haurà un tancament, una reclusió en la zona de confort, malgrat que el confort costarà de trobar fins i tot allí. Sense moviment no hi ha Vida. Junt amb aquest excés de contenció, mostrarem un excés de retenció, altre cop tant a nivell físic, com emocional i energètic.

Quan simplement neguem la nostra part Terra, podem trobar en nosaltres característiques tant d’excés com de deficiència. En aquesta situació el què trobem és un conflicte emocional amb la Terra. Pot estar relacionat amb els conceptes de territori, família, tradició, permanència, fonaments…

Com podem treballar amb l’Element Terra?

Arrelament passiu i arrelament conscient: Descalçar-nos i prendre contacte amb la Terra, simplement caminant-hi, ja és una forma de prendre-hi contacte, aquest seria un arrelament passiu. També ho seria seure o estirar-nos sobre ella, especialment si ho fem sense res que ens en separi (nues), però també és vàlid si la roba que portem és mínima i de teixits naturals que permetin l’intercanvi energètic.

Els arbres són uns mestres en connectar amb la Terra. De fet els arbres en testos solen morir si aquest no es en contacte directe amb ella, i els arbres en testos ceràmics o metàl·lics prosperen molt més que els que es troben atrapats en testos de plàstic. Seure als peus d’un arbre, i connectar amb ell, ens ajudarà també a connectar amb la Terra. Això i molt més, perquè els arbres tenen molt per ensenyar-nos.

Natura: Anar sovint a la muntanya o altres entorns naturals, visitar coves d’una forma conscient que ens permeti sentir la seva energia, deixar-nos embolcallar per la roca viva, enterrar-se a la sorra de la platja…

Aliments i remeieres  Terra: A part dels arbres com a éssers complets, algunes parts de certes plantes tenen una gran energia Terra a dintre seu i ens ajuden a connectar amb la Terra que hi ha dintre nostre. Són les arrels, rizomes, tubercles i bulbs, com la de bardana, agrella, dent de lleó, card de cardar, pastanagues, raves, patates, remolatxes, etc I també els bolets, especialment els de soca, mostren aquesta energia predominant.

Jardineria: Una manera de portar la Terra a la llar. Sigui un jardí o un hort, el treball manual amb la Terra ens aportarà presència i serenitat, a més a més de ser una activitat probiòtica que millorarà la nostra flora intestinal i cutània.

Meditació amb els Elements: En aquest cas, amb l’Element Terra.

En un lloc tranquil i fosc, o amb els ulls clucs, seient en contacte directe amb la Terra, explora aquest Element. Què evoca la Terra en tu? Quines imatges, quines sensacions, quines emocions, quins records? Com la sents? Escolta atentament i deixa que els seus aprenentatges flueixin dintre teu. I recorda que no tot en aquest món parla amb paraules.

I finalment, quan sentis que has acabat d’explorar-la, arrela com si fossis un arbre. Sent el teu ésser ancorant-se en ella profundament, i reposa una estona allí, sentit el seu suport, confort i solidesa.

I si vols aprendre més sobre els 4 Elements i la Medicina tradicional del Mediterrani, fes un cop d’ull a les nostres formacions.

La informació continguda en aquesta pàgina
NO ÉS CONSELL MÈDIC
ni pretén substituir-lo. En cas de malaltia, consulta un/a professional de confiança que disposi dels coneixements necessaris i valori el teu cas acuradament respectant els principis del jurament hipocràtic.

Quant a El Jardí de les Bruixes

Silvestre!
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Uncategorized i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.