Que la teva gelatina sigui medicina

Avui et parlaré de la gelatina, la gelatina animal.

Cert que amb els gelificants vegetals podem obtenir textures similars,
Hi ha una virtut que comparteixen els gelificants alimentaris, vinguin d’on vinguin, que és que amb ells podem transformar les infusions i batuts de plantes en postres

però si estem parlant de remeis, la d’origen animal els passa, i molt, la mà per la cara.

Així que si decideixes treure els aliments animals de la teva dieta, encara pots aprofitar la idea que t’ofereixo per fer una versió refrescant dels remeis herbaris però a nivell medicinal només compartiran les virtuts de les plantes i certa capacitat lenitiva. Ho pots fer per exemple amb agar-agar o amb xantana i estic segura que pots trobar moltes pàgines per la xarxa on te’n donaran receptes.

gelatina de plantes

La gelatina animal, és un súper aliment
molt interessant per millorar la teva salut; tant per aportar nutrients essencials a la dieta, com per les seves virtuts curatives quan hi ha quelcom que no funciona bé. El secret està precisament al seu origen. I és que…

és una forma semidegradada de col·lagen (parcialment hidrolitzat). Un procés que s’ha fet des de la prehistòria, amb el cartílag animal (i també les parts més dures dels peixos), com a matèria prima. El col·lagen és…

la proteïna més abundant del cos (30%), present sobretot al teixit connectiu (el teixit que ens sosté i connecta tots els punts del nostre cos), especialment a ossos, pell i articulacions. I, malgrat ser-ne una forma degradada…

la gelatina té un perfil nutricional idèntic al col·lagen. Composta per:

        • Aminoàcids 85-92%: els components bàsics de les proteïnes. Sobretot glicina*.
        • Minerals: petites quantitats de (fòsfor 3mg, magnesi 1,5mg, potassi 1mg, seleni 3mcg…)
        • Vitamines del grup B: colina 3mg, folat 0,3mg.

* La glicina és part molt important de les virtuts de la gelatina. Component bàsic del glutatió, un dels antioxidants més potents que produïm, i de la creatina, que nodreix la força muscular i els ossos, i millora la funció neurocognitiva; és hepatoregenerant, ajuda a fer descendir la temperatura del centre del cos si és massa alta i ajuda a dormir millor.

I les seves virtuts també són idèntiques al col·lagen. A saber:

      • Augmenta la hidratació, elasticitat i resistència de la pell, protegint-la del dany cel·lular.
      • Millora la salut articular. S’acumula al cartílag després de la ingestió. Protegeix, repara i augmenta la densitat òssia alhora que en redueix la degradació.
      • Repara i desinflama les parets intestinals, sent ideal per la permeabilitat intestinal i per altres trastorns digestius.

En resum, és un tònic tissular que augmenta la síntesi de col·lagen i àcid hialurònic propis, nodrint, calmant i desinflamant els teixits.
-> I molt important, és ideal per a temperaments secs. <-

Tan sols es distingeix d’aquest perquè:
La gelatina és soluble tan sols en aigua calenta i gelifica, i
el col·lagen no gelifica i és soluble en aigua tan calenta com freda.


Ara, “I com la faig servir?”

Lo bo de la gelatina és que pots prendre col·lagen menjant. A l’hivern tenim els caldos d’ossos, que són un invent (antiquíssim) fantàstic per gaudir dels beneficis del col·lagen.
Però a l’estiu, menjar caldo? mmm… més aviat no.
I de fet, si no t’escalfes amb llenya o tens un altre sistema per coure lent i llarg, al preu que van gas i electre, el caldo d’ossos potser no és una opció assequible ni realista.

Però sempre tenim la gelatina!
Fàcil,
ràpida i
econòmica.

A més pot ser també un vehicle per alimentar-te amb molts altres ingredients medicinals. Mira…

a part de fruites:
Totes menys figues i fruites tropicals * crues**, fins i tot pots aprofitar les pells fresques dels cítrics preparant-les tal com es fa amb les herbes***.

hi pots posar plantes medicinals:
menta, tarongina, Mª Lluïsa, fonoll, gel d’aloe, jiaogulan, malva, plantatge, rosa, hibisc, calèndula, rosella, canyella***… totes (les no tòxiques), excepte el gingebre i les fulles de figuera*.

* contenen uns enzims proteolítics (proteases), que desfan les proteïnes del col·lagen, desfent la gelatina: pinya (bromelaïna), papaia (papaïna), gingebre (zingibaïna), kiwi (actinidina), figues (ficaïna), i també mango i espàrrecs.

** Si primer les cous a 100º, desactives els enzims i les pots fer anar.

*** pots fer una tisana concentrada o (més refrescant) fer un batut de la planta fresca que després filtraràs amb colador fi, tècnica que també pots utilitzar amb pells de fruites i verdures.

També hi podries posar probiòtics, com kombutxa, xampanyets, germinats, mel, iogurt… Tan sols tingues en compte que si vols que conservin la vida que contenen, no els pots sotmetre a més de 37-47º (depèn de cada un), i que aquesta vida, té capacitat proteolítica, o sigui que conforme passin els dies, la gelatina es pot anar desfent.

A part de fer les típiques gelatines, en pots fer de diferents, per exemple salades (una de  gaspatxo potser?) o bé posar-la a:

  • gelats: on prevé la formació de cristalls de gel, suavitza la textura i redueix la velocitat a què es fon.
  • púdings i pastissos
  • salses: per espessir-les una mica
  • melmelades i gelees
  • pa sense gluten: com a aglutinant
  • llaminadures
  • …alguna altra idea? et llegeixo als comentaris, que jo també vull aprendre!

Per prepara-la:

10 a 30gr de gelatina en pols* x litre (en funció de la textura desitjada)
10g per salses, 30gr per gelatines    (500gr/litre per fer gominoles)   *6g de gelatina en pols equivalen a 8g de gelatina en làmines
  1. Hidrata-la amb 5 vegades el seu pes d’aigua freda un mínim de 10 minuts. Sense remoure.
  2. Dissol-la en calent, sense que arribi a arrencar el bull. Pots dissoldre-la en tot el líquid que vols gelificar o només en una part del mateix líquid, o d’aigua, que després afegiràs a la resta. Així per exemple, pots fer gelatina de iogurt o kombutxa sense carregar-te els probiòtics.

Unes últimes coses: La sal en redueix la força, però n’has de posar molt perquè li impedeixi gelificar. En canvi el sucre, la llet animal i l’alcohol (fins a 40º), li donen força. I, cal que conservis el pH entre 5 i 9 o se’t desfarà.

Apa! Ja no m’enrotllo més. Bon profit!
I no t’oblidis de compartir, comentar i totes aquestes coses que m’ajuden a seguir <3

Aprèn més sobre Medicina tradicional del Mediterrani i remeieria.

 


La informació continguda en aquesta pàgina
NO ÉS CONSELL MÈDIC
ni pretén substituir-lo. En cas de malaltia, consulta un/a professional de confiança que disposi dels coneixements necessaris i valori el teu cas acuradament respectant els principis del jurament hipocràtic.

 

Quant a El Jardí de les Bruixes

Silvestre!
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Uncategorized i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.