Depuració de primavera

A totes les tradicions del món hi trobem períodes dedicats a la depuració del cos, si bé en l’actualitat aquestes pràctiques es troben bastant desvirtuades. I irònicament avui en dia és quan més les necessitem.

De fet ara ens trobem en plena quaresma, que és la depuració anual dels cristians. És normal que sigui ara doncs la primavera és la millor època per netejar l’organisme.

Però, com podem fer una desintoxicació ben feta? Aquest és un tema important, i de fet l’ideal seria que la duguéssim a terme guiats per algú amb els coneixements necessaris, especialment per neteges profundes. Tot i així hi ha algunes pautes que es poden seguir de manera general, però sempre es tractarà de neteges superficials, i per tant segurament incompletes.

Els òrgans a depurar són fetge, ronyons, intestins i sistema limfàtic. També podem eliminar toxines a través de la pell i els pulmons. El sistema limfàtic no te un òrgan d’eliminació particular però el podem depurar a traves dels altres.  Per cada òrgan hi ha uns mètodes de depuració específics:

  • Fetge: Dieta, infusions i altres remeis herbaris d’ús intern.
  • Ronyons: Bàsicament a base de remeis herbaris d’ús intern però també a través de sucs naturals concrets.
  • Intestins: Bàsicament a traves de la dieta o el dejú, però també ens podem ajudar d’infusions i altres extractes vegetals.
  • Sistema limfàtic: en especial a través d’infusions juntament amb tècniques com el drenatge limfàtic.
  • Pell: Exercici físic, sauna, infusions sudorífiques, banys d’argila, banys d’herbes, etc. Sempre després de suar és important prendre un bany o dutxa.
  • Pulmons: Exercici físic (molt important realitzar-lo en una zona amb aire pur), sauna, bafs i altres remeis expectorants.

Evidentment durant la depuració (com a mínim), cal evitar tot allò que carregui el cos amb més toxines: sal, medicaments (excepte els que siguin estrictament necessaris), tabac, alcohol ( en les depuracions lleugeres, petites quantitats de vi o cervesa de bona qualitat no estan desaconsellades. Tampoc suposa cap problema la petita quantitat d’alcohol que s’ingereix amb les tintures), greixos saturats i trans, refinats (sucre blanc, farina blanca, etc.), làctics (el iogurt i el kèfir es poden incloure en algunes dietes, però no en totes), carn (especialment carn vermella i la no ecològica), embotits, aliments enllaunats, congelats i precuinats, etc. No cal dir que molt millor si tot el què ingerim és ecològic, no? Els aliments de l’agricultura “convencional” estan carregats de químics que precisament és una de les coses que estarem intentant eliminar.

Com veieu hi pot haver algunes excepcions, i també hi ha aliments que no hem inclòs a la llista però en alguns casos estaran completament desaconsellats.

Les depuracions sempre han de seguir uns ritmes primer cal avisar el cos. Per això començarem de manera suau. Podem començar el procés bevent durant tres dies infusions depuratives tres vegades al dia. Si el què ens proposem és fer un dejú (els dejunis llargs de mes de        dies sempre sota control d’un terapeuta), durant aquests tres dies farem també una dieta molt lleugera, basada en aliments d’origen vegetal, crus, bullits, al forn o al vapor. Si no volem fer dejú, aquesta dieta la començarem al quart dia. Donarem preferència a les sopes, liquats, sucs, purés, cremes, etc. tot preparat per nosaltres el mateix dia. En funció de la nostra vitalitat i constitució podem seguir aquest règim més o menys dies i també variaran els aliments inclosos, però orientativament la podem seguir durant un mínim de 3 dies i un màxim de dues setmanes.

Exclourem ja tots els aliments i pràctiques mencionats més amunt. És important durant aquesta etapa, fem dejú o no, fer diàriament exercici moderat, fer banys amb exfoliants, seguir prenent infusions depuratives, beure molta aigua (molt important) i dormir les hores suficients. Si mengem, mastegar molt bé i sense presses (cosa que hauríem de fer sempre), saltar-nos el sopar o que sigui molt lleuger i mínim dues hores abans d’anar a dormir.

Per depurar-nos hauríem d’escollir dies en que puguem prendre’ns la vida amb calma. És important estar tranquils durant el procés. La toxèmia no prové només de l’exterior i l’estrès n’és una font important. A més a més és un procés que requereix consciència i dedicació, en el que hauríem d’aprofitar per fer neteja a tots els nivells, no només física.

Serà també un bon moment per anar-nos a fer un massatge, reflexologia, drenatge limfàtic, etc. o regalar-nos uns dies a un balneari.

Al Jardí de les Bruixes t’ajudem a dur-la a terme de la manera més adequada per tu, formulant els remeis (infusions, tintures, xarops d’herbes silvestres autòctones) que més s’adapten a la teva constitució o, millor, amb una consulta i seguiment personalitzats.

No esperis a que se t’escapi la primavera!