Neteja de cutis

La pell és un dels òrgans d’eliminació del cos. En naturopatia se l’anomena el tercer ronyó.

Els òrgans d’eliminació són aquells que permeten a l’organisme desfer-se de les toxines, tant exògenes ( les que provenen de l’exterior) com de les endògenes (les que es produeixen a l’interior, com per exemple els residus del metabolisme, les restes de microbis morts i les toxines que aquests segreguen, cèl·lules mortes, etc.). Els més importants són els ronyons (que depuren a través de l’orina), els intestins (que ho fan a través de la femta), el fetge i la vesícula biliar (a través de la bilis), els pulmons (a través de l’aire exhalat), i la pell (a través de la suor).

Expliquem això perquè s’entengui que la neteja de cutis no és important només per a la bellesa, sinó també per a la salut. I el què és més important, que la bellesa no depèn només dels tractaments cosmètics, sinó de tots els hàbits de salut.

En una situació ideal, en la que no existissin pràcticament càrregues toxèmiques de l’exterior i en què els òrgans d’eliminació funcionessin perfectament, els tractaments depuratius, entre els que s’inclouen les neteges de cutis, no serien necessaris. Però aquestes situacions són realment excepcionals, i per això és important que les depuracions s’adoptin com a rutina.bruixa

Cada tipus te la seva periodicitat recomanada. N’hi ha de diàries, com netejar-se la cara, n’hi ha de semestrals o anuals, com les dietes depuratives o els dejunis.

 Neteja Facial

Per a pells grasses, s’hauria de realitzar cada 15 o 30 dies, ja que el greix tendeix  a obstruir els porus, i per tant les toxines s’acumulen més fàcilment. Cal evitar la lluna minvant.

A les pells seques, aquestes neteges profundes, no els convenen més d’un cop al mes.

  Productes a aplicar segons el tipus de pell
Procediment Pells grasses Pells seques
1.       Netejar bé la cara Aigua i sabó Aigua i sabó
2.       Bany de vapor Aigua molt calenta i oli essencial d’arbre del te, farigola, romaní o llimona. Aigua molt calenta i oli essencial de lavanda, fonoll camamilla, gessamí o rosa.
3.       Exfoliant amb massatge circular. Suau al voltant d’ulls i llavis. Intens al front, nas i barbeta. Exfoliant de pinyols, sorres fines, bicarbonat o sal. Exfoliants suaus com les argiles. De gra fi i fent el massatge amb més suavitat.
4.       Eliminar punts negres i granets sense apretar fort.    
5.       Refrescar Aigua tèbia (37-39°) Aigua tèbia (37°)
6.       Mascareta

(un o més ingredients)

D’aloe vera, d’argila verda, carbó actiu, llimona, iogurt,  herbes desinfectants i/o seborreguladores. De mel, alvocat, ou, llevat de cervesa, aloe vera, argila blanca, plantatge, malva, cua de cavall…
7.       Retirar la mascareta Aigua o infusió tèbia (35-37°) Aigua o infusió tèbia (34-35°)
8.       Tancar els porus Aigua o infusió freda (<30°) Aigua o infusió freda (<30°)
9.       Hidratar Crema hidratant seborreguladora Crema hidratant nutritiva

 

  1. Preferiblement amb aigua freda, per augmentar la circulació cap a l’exterior, i sabó natural.
  2. Evidentment no aplicarem l’aigua sobre la pell. Es tracta de fer servir el mateix procediment que s’utilitza per a fer bafs. Es posa la cara a sobre del recipient amb l’aigua calenta, vigilant de no cremar-se, i es cobreix el cap amb una tovallola. Cal estar-s’hi uns 5 minuts.
  3. De fet a l’hora de triar l’exfoliant ens hauríem de fixar més en el gruix i sensibilitat de la pell. Per a pells primes i sensibles triarem els exfoliants suaus, per a pells gruixudes i resistents els més abrasius. Normalment les pells seques solen ser primes i les grasses gruixudes, però no sempre és així.
  4. Sobretot és molt important no apretar fort. Només s’extrauran aquells que surtin fàcilment.
  5. Podem triar qualsevol mascareta adequada per al nostre tipus de pell. Els ingredients aquí citats són una guia, però hi ha infinitat de receptes que es poden elaborar amb ingredients que solen haver-hi a totes les cases. Si utilitzem argiles, l’hem de retirar quan comença a estar seca, sinó totes les toxines que haurà absorbit tornaran cap a la pell.
  6. De camamilla, calèndula, espígol, llorer…
  7. Una bona idea és utilitzar te verd o alguna altra herba astringent.
  8. És molt important aplicar una crema hidratant, doncs amb la neteja no només haurem eliminat les toxines acumulades a la pell sinó també la capa protectora que aquesta produeix. Una bona crema hidratant la substitueix i ajuda a que es regeneri més ràpid i de la manera adequada. I per no esguerrar la feina feta també vigilarem que sigui l’adequada al nostre tipus de pell.