Tovalloletes humides: tòxics comercials i receptes casolanes

Les tovalloletes humides són un producte present a moltes cases, hi hagi nadons o no. Efectivament són molt pràctiques, sobretot quan tenim nens petits, el problema és que totes les tovalloletes convencionals i fins i tot algunes de les certificades com a ecològiques contenen productes que poden perjudicar els que les utilitzen i evidentment el medi.

Així que primer farem un repàs de tots els productes que s’hi solen incorporar que s’ha demostrat que són perjudicials i després us oferiré una alternativa casolana, barata i ecològica. Doncs  no és una tasca fàcil estar segur al 100% que les que compren no contindran tòxics fins i tot si som meticulosos a l’hora de repassar els ingredients. Molts, especialment els que tenen més mala premsa, es presenten amb noms alternatius.  He intentat recollir la majoria d’aquests noms alternatius, els trobareu separats per barres.

Els productes més tòxics solen ser els agents de neteja, els emulsionants i els conservants.

Per exemple, molts agents de neteja i emulsionants no ecològics s’obtenen a partir de l’òxid d’etilè, que no apareixerà a les llistes d’ingredients, però segueix estan present en el producte final.  És tòxic pel sistema nerviós i causant d’al·lèrgies. Els productes que s’obtenen a partir d’aquest són:

  • BIS-PEG / PPG-16 / 16-PEG / 16 Dimeticona
  • Potassium laureth fosfat
  • Polisorbat 20
  • Ceteareth 20
  • PEG-75 Lanoline

El fenoxietanol, un dels més coneguts, és present fins i tot en alguns productes ecològics (hi ha qui només amb poder lluir segell ja en te prou, per això no creiem en els segells ECO). El fenoxietanol produeix danys al fetge i als ronyons. Els podem trobar sota els noms de sphenoxyethanol, phenoxytol i EGPhE.

Uns altres amb mala fama que tothom ha sentit anomenar són els parabens, que a part d’imitar els estrògens i causar així disfuncions endocrines, són tòxics per les cèl·lules cerebrals i produeixen reaccions al·lèrgiques. Els podem trobar amb el nom de Metilparaben i Methylisothiapolinone.

I encara més, sabeu aquell producte d’olor insuportable que s’utilitza per conservar cadàvers? Si estem parlant del formaldehid, que produeix dermatitis de contacte i és carcinogen. Doncs les tovalloletes també n’acostumen a portar, tot i que com que últimament s’ha aconseguit que tingui mala imatge, ara el què trobarem són substàncies que l’alliberen, per tant, a la llista d’ingredients, en lloc de formaldehid hi llegirem:

  • Diazolidinil Urea
  • DMDM Hidantoina
  • Imidazolidinil Urea
  • Quaternium-15
  • Tosilamida / resina de formaldehid
  • Hidroximetilglicinat de sodi
  • 2-brom-5-nitro-1,3 dioxà
  • Glioxal
  • 2-brom-2nitropropà-1,3diol (bronopol)
  • Urea polioximetilè
  • Metenamina
  • Benzilhemiformal

I per últim tenim els ftalats. No els veurem quasi mai a la llista d’ingredients perquè tot allò que s’inclou dins de l’etiqueta de Parfum, no és obligatori que s’indiqui. D’aquesta manera ens endossen una substància que produeix trastorns hormonals, al·lèrgies, dermatitis, problemes respiratoris i efectes negatius sobre el sistema reproductor, el ftalat de dietil. Un estudi n’ha trobat rastres en l’orina de nadons, les mares dels quals utilitzaven productes que en contenen.

Bé, ara que ja ens hem espantat, sorprès, indignat, desesperat, etc, anem a veure com podem evitar tot aquest munt de tòxics.

Una solució segurament més ràpida i econòmica que posar-nos a buscar tovalloletes sense tot això és fer-nos-les a casa.

COM FER TOVALLOLETES HUMIDES

Necessitarem paper de cuina, el més gruixut possible i una carmanyola de la mida de mig rotllo. Tallarem el rotllo per la meitat, amb un ganivet del pa, per exemple. Retirarem el tub de cartró del centre i introduirem el paper a dins de la carmanyola.

Ara procedirem a preparar la mescla per convertir el simple paper de cuina en tovalloletes.

Base:

  • ½ tassa gran d’aigua destil·lada d’ús farmacèutic
  • 2 cullerades de sal marina (actua com a conservant i aporta minerals a la pell)
  • 1 cullerada de vinagre de poma ( per baixar el pH i igualar-lo amb el de la pell)
  • 10 gotes d’oli essencial de palmarosa (actua coma conservant antifúngic)

Escalfarem l’aigua i hi afegim la sal, remenant fins que es dissolgui. Un cop freda hi afegim el vinagre i l’oli essencial.

A aquesta base hi afegirem tres cullerades d’algun oli. Algunes bones opcions són: oli d’ametlles, oli d’oliva, oli d’avellana, o olis macerats com oli de calèndula, oli de llorer, oli de xiprer, oli de pastanaga, oli d’espígol o oli de romaní.

I hi afegirem fins a omplir la tassa algun o varis dels següents ingredients: suc d’aloe vera, hidrolat d’Hamamelis, hidrolat de lavanda, hidrolat de farigola, o si no tenim hidrolats, una infusió ben carregada.

També hi podem posar oli essencial d’arbre del te, que actuarà coma antisèptic, oli essencial de lavanda,  glicerina, que farà d’humectant (menys d’¼ de tassa), etc. Si hi afegiu olis essencials, consulteu primer si són segurs, especialment en el cas de nens petits i embarassades i no n’afegiu mai en excés.

Un cop preparada la barreja, agitem bé i ràpidament ho aboquem dins la carmanyola i ja les tenim fetes! En principi la quantitat de líquid necessari per humitejar ni poc ni massa mig rotllo de paper de cuina seran 300ml.

Aquestes tovalloletes com veieu són ràpides i fàcils de fer, no contaminen, no perjudiquen la pell sinó que la cuiden i es poden llençar al vàter sense por d’embussar-lo.

Si no teniu molt clar com es fa un oleat (oli macerat), voleu aprendre més coses interessants sobre cosmètica i remeis naturals i sobre les plantes medicinals que creixen al nostre entorn, podeu assistir a alguna de les nostres activitats. Per estar al dia consulteu l’agenda o apunteu-vos a la llista de correu escrivint a info@jardidelesbruixes.cat o a jardires@laxia.cat.

Quant a El Jardí de les Bruixes

Silvestre!
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Blog, Uncategorized i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.