Avui toca menú silvestre. La Primavera és la millor temporada per a collir herbes per la cuina. No parlo de les aromàtiques. Antigament a la cuina hi entraven un munt d’ingredients que no venien de l’hort i per desgràcia (per nosaltres, és clar), ens vam oblidar d’elles.
A la foto hi podeu veure colitxos (Silene vulgaris). Les seves fulles tendres serviran per fer una truita. Però també les podríem consumir amb la verdura bullides, o crues, en amanida. Com totes les plantes de les quals es consumeix la fulla, cal que els collim abans de què floreixin. Les plantes un cop florides es tornen més fibroses i amargues.
També hi podeu veure agulletes de pastor (Scandix pecten-veneris) de la qual s’utilitzen els fruits mentre són tendres; flors de ravenissa (Diplotaxis erucoides), de la que en podem fer servir tant les fulles, abans de què floreixi, com les flors; i enciam de cavaller (Sanguisorba minor). La ravenissa te un gust semblant a la ruca, lleugerament picant. L’enciam de cavaller, que com el nom indica, era molt apreciat a l’edat mitjana, deixa un regustet a meló molt bo.
Com que estem poc acostumats als sabors i textures silvestres, podem començar afegint-ne poca quantitat a una amanida normal, i a poc a poc anar-ne augmentant la proporció.
Les plantes silvestres són molt riques en nutrients, són de temporada, de proximitat, gratis i, si vigilem d’on les collim (que ho hem de fer), ecològiques.
Els Inuit (pobles originaris de les regions àrtiques d’Amèrica), consumeixen de manera habitual més de 42 plantes silvestres. Nosaltres, que vivim en un clima molt més benigne, amb una biodiversitat molt més gran, quants vegetals consumim de manera habitual? Es calcula que a Europa existeixen 10.000 espècies silvestres aptes per al consum humà. El consum exclusiu d’hortalisses ha limitat dràsticament la nostra dieta.
Algunes de les més bones són el fonoll, la verdolaga, l’ortiga (que podem anomenar sense cap reserva com a superaliment), la borratja, l’all de bruixa, els créixens, la dent de lleó, la xicoira, les cireretes d’arboç, les mores, els fruits de saüc i el card marià. Però n’hi ha moltíssimes més.
Si les vols conèixer, el Jardí de les Bruixes t’hi ajuda. Pots assistir al taller de les plantes silvestres comestibles o a les excursions didàctiques on també aprendràs altres beneficis de la flora silvestre. Si vols saber quan seran els propers ens pots escriure a info@jardidelesbruixes.cat o a jardibruixes@laxia.cat i t’avisarem. O bé, si busques un grup de gent, t’organitzem l’activitat a mida.