Els 4 Elements

En la cosmovisió de la Medicina Tradicional del Mediterrani, tot el què existeix està format pels quatre Elements. Convé entendre’ls des d’una perspectiva energètica. Més que materials, els 4 Elements són tendències, energies i essència. Però per entendre-ho, hem de deixar de banda el nostre pensament modern; i combinar el pensament analític i racional amb la sensibilitat holística, llegir la realitat amb un llenguatge més filosòfic i menys materialista. Obrir-nos al coneixement que s’obté per la intuïció. Pensar menys (no perquè pensar sigui dolent, sinó perquè ho fem excessivament) i sentir més.

Foc

El Foc representa l’estat igni, l’energia, i és calent i sec.
És l’Element més actiu i dinàmic. El gran emissor d’energia, que transforma, destil·la, refina, extreu, metabolitza. Per això té la Virtut digestiva.

És lleuger, subtil.
🗡Afina, (fent que les coses tinguin més capacitat de penetrar)
🌋eleva ( te una energia ascendent)
💫i fa circular (és moviment i l’aporta a allò amb què es barreja).

El trobem al foc de l’Esperit, l’espurna de la mirada, la guspira de la intel·igència. I evidentment, per la seva virtut digestiva, als enzims digestius, els sucs gàstrics, a la bilis.

La Bilis groga és l’agent metabòlic del Foc en el cos humà, és a dir, la Bilis groga o humor colèric és l’humor amb el que el Foc es manifesta en nosaltres.

El Foc i l’Aigua són elements extrems en qualitats i efectes. El Foc és calent i sec, l’Aigua freda i humida.
Són els iniciadors i conductors de l’activitat metabòlica.

Aigua

L’Aigua representa l’estat líquid de la Matèria.
Corre per sobre la terra, la fertilitza, la impregna, flueix. Al principi, quan s’estudia MTM, costa entendre que la Terra es vegi com a erma, però si penses en una terra sense aigua, ja no costa tant. El què fa la Terra viva, és la humitat. Una cosa comparteixen l’Aigua i la Terra, sent fredes, són pesades, denses i substancials.

És l’Element més passiu i receptiu. Refreda, humecta, lubrica, dissol, neteja, purifica. Fertilitza, nodreix, germina, és font de vida. En el cos humà la seva virtut és l’expulsiva, el seu humor la flema, i el temperament en el que predomina s’anomena flemàtic.

L’estació que correspon a l’element Aigua és la tardor, tot i que en molts textos se l’associï a l’hivern.

Els elements humits, Aire i Aigua, són fluids i prenen la forma del recipient que omplen, ficant-se per tots els racons. Però l’Aigua en ser freda, pesada, flueix cap a baix; mentre que l’Aire sent calent i lleuger, flueix cap amunt.
El Foc i l’Aigua són elements extrems en qualitats i efectes. El Foc és calent i sec, l’Aigua freda i humida. Són els iniciadors i conductors de l’activitat metabòlica.

La trobem en tots els fluids vitals de l’organisme, sobretot els clars: flema, mucus, plasma, limfa i líquids serosos i intersticials. Sistema urinari i mucoses (digestiva, respiratòria, genitourinària). Cervell i part de la medul·la espinal.

Aire

L’Aire és l’Element expansiu, humit i calent. És lleuger, subtil i càlid i per això és vaporós, s’enlaira i envolta.

És el medi on vivim i posseeix l’energia de l’atracció, l’intercanvi i el contacte. Com a substància fluïda (humit), és adaptable i pren la forma del recipient, ficant-se per tots els racons. Comunica tot el què toca i impregna, enxarxant la realitat en un tot continu.

Ho omple tot, però alhora és el “buit” que permet la funció. És moviment i el permet.

Els Elements humits són nutritius, el calents són vitals. De l’Humor de l’Aire, la Sang, se’n diu que és “Perfecta nutrició, perfectament digerida”.

La Sang és l’Humor de l’Aire, el més subtil i refinat de tots, però el trobem en altres teixits, especialment en aquells buits o porosos, punts d’intercanvi i contacte. Pulmons, artèries, pell, mucoses.

La seva estació és la Primavera, el temperament en el que predomina la seva energia el sanguini, la seva virtut l’atractiva.

Terra

La Terra representa l’estat sòlid de la Matèria. És el centre, amagat i fosc però que sosté tota Vida. El suport en el qual ens despleguem, i la llar a la qual ens concentrem. Amb el seu gran pes i densitat ens atrau i ens ancora.

És densa i substancial, és freda i seca. Per tant, contrària a la Vida que és calenta i humida. És amb l’ajuda del Foc i l’aigua que la Terra cobra Vida. I a l’Hivern, l’energia de la Terra és tant forta i present que la Vida s’amagarà fins que la Primavera li torni a donar la calor i humitat necessàries. La Terra és l’Element de l’hivern.

La seva energia solidifica, condensa, defineix, precipita i coagula, és descendent i retentiva.

En el nostre cos la trobem en totes les parts denses, sòlides, profundes i permanents, com els ossos, les articulacions, els nervis i la medul·la espinal, les plaquetes i el fibrinogen, les dents i les fàneres. I evidentment en l’humor melancòlic.

Si vols saber com treballar amb l’Element Terra, llegeix això.

Tens molts altres articles sobre Medicina tradicional del Mediterrani, plantes i salut a la web, però si el què vols és ficar-te de ple en el nostre sistema mèdic ancestral, fes un cop d’ull a les nostres formacions.

 

La informació continguda en aquesta pàgina
NO ÉS CONSELL MÈDIC
ni pretén substituir-lo. En cas de malaltia, consulta un/a professional de confiança que disposi dels coneixements necessaris i valori el teu cas acuradament respectant els principis del jurament hipocràtic.

Quant a El Jardí de les Bruixes

Silvestre!
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.