Covid-19 i Medicina Tradicional del Mediterrani II

Amb les noves informacions, aquest article ha quedat desactualitzat, et recomanem que visitis primer l’actualització de continguts que em fet en aquest altre article.

Les parts que han quedat més desactualitzades, les hem marcat amb lletra de color gris.

Ja us vaig explicar que fer per prevenir la infecció per coronavirus (a part de les mesures d’aïllament, protecció i desinfecció bàsiques), en la primera part d’aquest article. Passem ara a veure què podem fer un cop ja l’hem agafat.

Com ja vam dir, la infecció pot cursar com a asimptomàtica o, si mostra signes i símptomes, evolucionarà en una fase en el casos lleus, i en dues en els greus. Finalment apareixerà la resolució de la malaltia que, amb suport respiratori per als casos greus, en el 96,6% dels casos serà la curació.

Fase 1 – Quadre gripal típic + tos:

Si mostrem símptomes, el més probable és que passem aquesta fase com una simple grip, amb tos afegida. Tot i això, si bé amb una grip podem ser més indulgents i deixar que el cos faci la seva feina sense gaire ajuda extra (sempre que la persona en qüestió estigui prou sana), en aquest cas, per evitar complicacions, el més sensat serà donar suport als sistemes del cos que es poden veure més compromesos.

Les plantes escollides seran els antivírics, diaforètics (que fan suar) i antiinflamatoris, sobretot.

Normalment no sóc molt partidària de donar diaforètics a una persona amb una infecció, ja que sent la suor un mecanisme de refrigeració, actuen com a febrífugs (fan baixar la febre), i la febre és un mecanisme del cos meravellós a l’hora d’acabar amb molts patògens.

Ara bé, segons ens expliquen els metges tradicionals xinesos, que han estat tractant pacients amb covid-19 (si, allí tenen la sort de poder treballar conjuntament amb els metges convencionals, fins i tot a la UCI <3 ), el pitjor d’aquesta malaltia arriba per estancament i acumulació d’humors freds i líquids. De no evitar aquesta congestió, és molt més probable que es passi a la fase 2.

La congestió afectarà també al sistema circulatori i al digestiu. Per això les plantes que milloren l’eliminació i la circulació, seran també benvingudes.

La majoria d’aquestes plantes són calentes energèticament, ja que la seva calor ajuda a afinar i dispersar fluids, escalfant l’interior i assegurant una bona circulació, alhora que ajuden a obrir els porus. Bardana (Arctium lappa), eucaliptus (Eucliptus globulus i E. radiatta), menta (Menta spp, tot i que recomano M. aqcuatica), fulles de trepó (Verbascum thapsus, colar amb un drap!), fulles o flors de saüc (Sambucus nigra), gingebre fresc…

El gingebre, a part de les accions esmentades, també és antiinflamatori i ajuda a prevenir un dels efectes més perjudicials d’aquesta infecció: la tempesta de citoquines. Les tempestes de citoquines, una reacció d’un sistema immunitari desesperat, que resulta potencialment mortal.

Els morts per coronavirus, han sigut majoritàriament, victimes d’aquesta reacció immunitària. Per això les plantes immonumoduladores, estan molt indicades. Aquestes plantes són: el saüc (fulla o flor), l’equinàcia (Echinacea spp.), l’herba de les dents (Spilanthes acmella), i la regalèssia, que en aquest cas potser no sigui de les plantes més adients degut a la seva energia humida i més aviat fresca. Les plantes antiinflamatòries jugaran un rol important quan apareguin símptomes inflamatoris com tos, ofec i febre molt alta.

Dins de les antivíriques hi trobem l’all, l’hipèric, la fulla d’olivera, la calèndula, el gingebre, el saüc, l’astragal, l’orenga i l’equinàcia. La tarongina també antivírica, a més alegra el cor i calma els nervis, dos habilitats que s’agrairan en aquest cas per dos motius, primer perquè tractant-se d’una pandèmia, la por que ens produeix juga un paper important en la reducció de la capacitat defensiva de l’organisme; i segon perquè si us hi heu fixat, les àrees que cal tenir fortes, són dominades pel pla emocional (el cor i els seus servidors, els pulmons sobretot).

Dins dels diaforètics, que ens ajudaran a mantenir els canals de sortida del cos oberts, i que sempre són més efectius si els ingerim moderadament calents, hi trobem el saüc, la menta, la bardana, til·la, la sempreviva (Helycrissum italicum)… Aquesta informació és bona, però en vista de les noves dades no serà una prioritat treballar amb aquestes plantes.

Sembla ser que uns nivells òptims de vitamina D, redueixen enormement la possibilitat de què es produeixi una tempesta de citoquines. Aliments com el bròquil o els bolets, també poden aportar principis actius benèfics per aquest fi.

També ens pot ajudar la reflexologia podal, treballant les àrees del cor i els pulmons sobretot, però també del sistema limfàtic, seguida d’un cataplasma de ceba a la planta del peu, que deixarem posat un mínim de 8h. La finalitat d’aquest cataplasma és fer pujar els vapors de la ceba a través del cos i que amb la seva energia calenta i ascendent, arrosseguin les flegmes dels pulmons.
I evidentment, com ja us vaig dir, no s’ha de fumar!!!

Fase 2 – congestió total:

En aquesta fase la congestió arriba al seu punt àlgid, en part gràcies als propis sistemes de defensa. Si en la fase 1 el cos s’havia tancat de cara enfora, ara ho farà de cara endins, “tancant” els pulmons. Alhora, la congestió i la humitat mantingudes, acaben produint calor extrema per putrefacció (reacció inflamatòria destructora).

En aquest fase es produeixen les temudes tempestes de citoquines. Els metges xinesos han trobat que cal refrescar i descongestionar. Les plantes recomanades seran les fresques i estimulants com la milfulles, els alteratius com la dent de lleó (també fresc), eliminadores i refrescants com l’arrel d’agrella, les antivíriques com la fulla d’olivera i les descongestionants pulmonars com l’hisop. Les infusions es prendran tèbies i cada dues hores.

Però no m’extendré molt més en aquesta fase, ja que amb el sistema de salut públic que tenim en aquest país, si un terapeuta herbari acaba havent de tractar un malalt en aquesta fase, és que tot ha col·lapsat i la medicina oficial està tant desesperada que s’ha oblidat dels seus prejudicis. Esperem que no s’arribi a aquest punt, tot i que seria genial que un dia fóssim capaços de treballar conjuntament com ho fan a la Xina.

Resolució favorable:

Evidentment només parlaré de la resolució favorable o com a mínim més o menys favorable, perquè si no ho és en absolut, és que la malaltia s’ha resolt amb la mort i aleshores més aviat hauríem de pensar en donar el suport emocional i terapèutic a les persones properes de l’afectat/da.

I igualment, en parlaré en un altre article, ja que aquest s’està fent massa llarg.

Hem començat a oferir consultes online, i per a les persones ja afectades per la infecció (casos no hospitalitzats) i els seus familiars, oferim assessorament totalment gratuït . Si t’interessa escriu-nos a jardibruixes@laxia.cat o a info@jardidelesbruixes.cat.

Quant a El Jardí de les Bruixes

Silvestre!
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Uncategorized i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.