Covid-19 i Medicina Tradicional del Mediterrani I

Amb les noves informacions, aquest article ha quedat desactualitzat, et recomanem que visitis primer l’actualització de continguts que em fet en aquest altre article.

Com que ja hi ha mil i un articles que expliquen les coses (conegudes) més generals sobre el corona virus, em saltaré la introducció i passaré directament a parlar sobre com veu aquesta infecció la Medicina Tradicional del Mediterrani i com els remeis naturals ens poden ajudar a la seva prevenció i curació, al llarg d’aquest article i la seva segona part.

La infecció pot cursar com a asimptomàtica o, si mostra signes i símptomes, evolucionarà en una fase en el casos lleus, o en dues en els greus. Finalment apareixerà la resolució de la malaltia que, amb suport respiratori per als casos greus, en el 96,6% dels casos serà la curació.

En cada etapa les necessitats de l’organisme seran diferents, i per això els protocols per a cada una també ho són.

Abans de començar, dir que la informació continguda en aquest article no pretén substituir, sinó complementar, la donada per les autoritats sanitàries oficials. I que si bé amb els remeis naturals, podem ajudar a suavitzar-ne totes les fases, no substituiran ni de lluny les cures intensives quan siguin necessàries. Per altra banda, les persones amb altres patologies o que estiguin prenent medicaments, caldrà que primer consultin una persona amb la formació adequada per adaptar el tractament a les seves necessitats.

Prevenció:

Hauríem de ser ben conscients, que si hi ha un moment important per actuar és, no ja abans de què el problema se’n vagi de mare, sinó directament abans de què es produeixi el problema.

Ara mateix no podem comptar amb aquesta prevenció realment eficaç, però estaria bé que ho tinguéssim en compte per quan haguem superat aquesta crisi. Per esta millor preparades quan arribi la propera epidèmia, que arribarà. Quan a la Natura, una espècie es reprodueix excessivament i ocupa sense fre l’espai d’altres membres de l’ecosistema, posant-lo en perill, tard o d’hora acaba apareixent quelcom que en regula la població. Sempre és així, i no veig el motiu pel qual hauria de ser diferent amb nosaltres.

Però cenyint-nos a l’actualitat, perquè dic això de prevenir abans de veure les orelles al llop? Doncs perquè malgrat que s’ha estat repetint que el covid-19 afecta més a la gent gran, tal afirmació és inacurada. El què en determina la mortalitat, és l’estat de salut previ, afectant més a les persones que presenten patologies prèvies, especialment les que afecten el sistema respiratori (fibrosi quística, EPOC, asma, al·lèrgies importants…), el sistema cardiovascular (problemes cardíacs en general, aterosclerosi, hipertensió arterial…), malalties metabòliques (en especial diabetis mellitus I i II), i càncers (sobretot leucèmia, limfoma i trasplantament de medul·la, recent o no), i també a les persones que estan immunodeprimides, sigui per una patologia immune o bé a causa de medicaments (com per exemple el tractament crònic amb corticoides). Vaja, les malalties de l’humà modern. Com és evident, qui més possibilitats té de patir una malaltia prèvia, és la gent gran.

Això ens porta a com enfrontar la prevenció. Si aquests sistemes (immunitari, respiratori i cardíac) són els més afectats pel virus, serà important començar-los a reforçar ja.

En la fase de prevenció ens ajudarem de plantes immunoestimulants com l’equinàcia, la regalèssia, o molts bolets (tant medicinals com comestibles). Els bolets, gràcies sobretot als seus polisacàrids, són immunomoduladors, que ajuden a regular la resposta immunitària a les necessitats reals. Per tant poden ser importants al llarg de tot el curs de la malaltia, no només com a preventius.

A això, així com a lidiar amb l’estrès que pot arribar a comportar per molta gent aquesta crisi, ens hi ajudaran també els adaptògens. Cal tenir en compte que la por, la tristesa, l’angoixa i altres emocions negatives, poden debilitar el sistema immune. I si bé no hem d’ignorar cap emoció, i hem de procurar aprendre la lliçó que cada una ens ensenya, està bé no alimentar les que ens poden acabar passant factura. Els adaptògens amb l’excepció de la regalèssia i l’ortiga (que no tothom accepta en aquesta categoria) i bolets com la pipa, la cua de paó o la pota de cavall, solen ser plantes exòtiques i en molts casos amenaçades per la sobreexplotació. Imagina que passarà si tothom de cop es posa a comprar-ne.

I en la línia del punt anterior, podem incloure plantes com la tarongina o l’hipèric que a part de ser antivíriques, tenen propietats relaxants. Així mateix, l’arç blanc, un gran tònic cardíac, reforçarà el nostre cor, protegint-lo del pànic que el pot envair en aquestes situacions, calmant-lo i nodrint-lo en profunditat.

Els oligoelements també ens poden ajudar: Coure, coure-magnesi per a persones hiperreactives, i coure-or-plata per a les que estan molt dèbils immunitàriament o de manera general.

La vitamina C, pot ser un suplement interessant. Pots introduir-la a través de la dieta, que per altra banda hauria de ser la forma escollida en la gran majoria de casos en que hi hagi carències de qualsevol nutrient.

El zinc és molt eficaç quan es tracta d’evitar que el virus se surti amb la seva a l’hora d’envair les cèl·lules de les mucoses, a més de reduir el dany pulmonar en pneumònia. Cal que evitar el que ve combinat amb àcid cítric i els esprais nassals, que poden danyar la mucosa i produir pèrdua d’olfacte permanent. La millor presentació és la líquida, pensada per l’absorció a través de la mucosa bucal. No s’ha de prendre si s’estan prenent antibiòtics. La dosi indicada solen ser entre 40 i 50mg diaris. En excés pot baixar les defenses i produir molèsties gastrointestinals.

El saüc és antivíric i ajuda a mantenir els porus oberts, evitant l’estancament tant característic  d’aquesta malaltia, del que parlarem més endavant.

L’aïllament pot debilitar la nostra salut, per això és important que el cuidis, especialment en els que poden ser els seus punts febles davant del covid-19 i procuris:

  • fer exercici cada dia (cor i pulmons),
  • treballar la respiració, gaudeix del plaer de poder respirar profundament (relaxar, mantenir oxigenació i reforçar pulmons),
  • prendre el Sol cada dia (nutrició, estat d’ànim),
  • reduir el consum de sucre (sistema immunitari)
  • Beure molts líquids, però no freds (evitar crear congestió al cos).
  • evitar també consumir un excés d’aliments crus i fred.
  • afegir plantes aromàtiques als menjars, especialment als freds, no només en temperatura sinó en energètica (cogombre, enciam,fruita, làctics…), aliments que cal consumir en moderació.
  • assegurar-se un son de qualitat i en quantitat suficient (ment, cos, esperit).
  • suavitzar els efectes de l’aïllament. Enfortir les xarxes de suport (veïns, amics, familiars…), socialitzar tot el què puguem sense negligir el confinament, cultivar plantes, encara que sigui a la finestra per mantenir el necessari contacte amb la Natura.

És un bon moment per deixar de fumar. Sembla que el SARS-CoV-2 es replica a la part baixa del sistema respiratori i per això provoca pulmonies. Si l’agafes en una forma lleu, però no et cuides i segueixes fumant, estaràs ajudant a que evolucioni cap a pneumònia.

Cal ventilar la casa cada dia, sobretot si hi ha malalts. Es pot desinfectar l’ambient amb un cremador d’olis essencials o si no en teniu, cremant herbes com la sàlvia o el romaní (en aquest cas, si hi ha malalts, treure’ls de l’habitació mentre hi hagi fum). Amb aquest sistema es poden desinfectar espais durant setmanes (tot i que és efectiu sobretot per eliminar bacteris, no virus).

Al següent article us parlaré de com utilitzar els remeis naturals en les diferents fases de la infecció, i de com s’expliquen els símptomes de la infecció per SARS-CoV-2 des de la doctrina energètica de la Medicina Tradicional del Mediterrani.

No oblideu aprofitar aquest temps de reclusió i pausa per mirar cap endins i curar velles ferides, com si d’un retir es tractés. En aquesta societat perpètuament atrafegada, el confinament per pandèmia pot ser una oportunitat inigualable per recuperar un ritme més humà.

Salut!!

Part II covid i Medicina tradicional del Mediterrani

Estem estudiant la possibilitat d’oferir consultes online. Si t’interessa escriu-nos a jardibruixes@laxia.cat o a info@jardidelesbruixes.cat.

Quant a El Jardí de les Bruixes

Silvestre!
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Uncategorized i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.