Pautes de salut per a tots els públics

Quan es tracta de mantenir i millorar la salut, el primer pas és donar al cos allò pel que està preparat. Evidentment tots som diferents, mentalment i física, i per tant no ens convindrà exactament el mateix, però com a individus de la mateixa espècie, hi ha una sèries de normes biològiques que faran bé al 99% de nosaltres. T’ho explico detalladament al curs Cuida’t amb Medicina tradicional del Mediterrani, però com que és un tema que tothom hauria de conèixer, te’n faig unes quantes pinzellades aquí.

  • Respiració. Només podem aguantar amb vida uns pocs minuts sense oxigen. És el primer i més important dels nutrients que necessita el nostre cos. Una bona respiració millorarà el nivell d’energia, l’estat d’ànim, la resposta immune, la qualitat dels teixits i un llarg etcètera. Per respirar bé cal que, com a mínim, inspirem a través del nas i omplim i buidem els pulmons completament. Començarem omplint la part baixa del tòrax i l’última part de l’alenada omplirà la part pectoral, fent servir el diafragma per respirar. En exhalar, les costelles haurien de baixar cap a l’abdomen. Si no pots fer aquest respiració de forma fluida, és que tens bloquejos respiratoris que te la impedeixen. Prova d’identificar els punts de tensió i posa consciència en deixar anar. La veu ajuda molt en aquest procés. El diafragma acumula molts bloquejos emocionals i deixar anar pot no ser fàcil. Per això sovint cal un acompanyament especialitzat per aconseguir-ho. Però posar consciència i amor en la respiració, una estona cada dia, i acompanyar-ho de tècniques d’expressió emocional, segur que t’ajuda.
  • Caminar descalçxs. Ja us vam explicar perquè era important a l’article 7 motius per descalçar-se, tot i així us en farem un petit repàs. Anar descalçxs relaxa, millora l’atenció i la percepció, tracta i estimula reflexològicament tots els òrgans interns; millora la circulació de les cames; enforteix les cames i realinea l’esquelet, elimina sobrecàrregues a les articulacions, sobretot turmells, genolls, malucs i columna vertebral, enforteix els lligaments; augmenta la nostra sensibilitat als estímuls ambientals i maximitza la resposta envers ells, per exemple la regulació tèrmica; ens connecta literalment amb la terra permetent-nos alliberar els nocius ions positius i carregar-nos d’ions negatius. I en el cas dels nens farà que els ossos se’ls formin molt més densos i per tant més forts.
  • Contacte amb la natura. Hem creat un món artificial pel qual cap ésser de la Terra està realment preparat. Necessitem estar en contacte amb la nostra autèntica llar per no embogir. Per tant hem de trobar temps de manera habitual per envoltar-nos de Natura salvatge; i de manera diària, per acostar-nos a indrets on la vegetació sigui l’element dominant, com un parc dels de veritat.
  • Descansar. Descansar el cos, descansar la ment i descansar l’esperit.

1er dormir. Per dormir bé no menjarem res les dues hores abans d’anar al llit, anirem a dormir com a tard a les 10 de la nit hora solar i ens aixecarem, com a tard, abans de les 7 hora solar. Evidentment hi ha gent que necessita dormir més i  gent que necessita dormir menys, segons l’edat, el metabolisme, el sexe, el temperament, etc. També hi ha qui és més nocturnx i s’activa de nit. Per això aquesta norma admet una mica de flexibilitat i hem d’aprendre a escoltar el nostre cos per veure què necessita. A partir de les 10 hora solar comença la secreció de melatonina, una substància que regula els cicles del son i que a més ajuda a la regeneració de les cèl·lules i els teixits, però això només passa si quan se n’inicia la secreció ja estem dormint. Que ho sapigueu.

2on relaxar-se. Hi ha moltes tècniques de relaxació i cada ú ha de trobar la que li va millor o li ve més de gust, però tothom ha de començar per una a la que després i pot afegir totes les altres: la respiració conscient. La respiració està íntimament lligada als batecs del cor.  Quan estem nerviosos el cor batega més ràpid. No podem regular el ritme cardíac, però si la respiració, i a través d’ella modificar el ritme cardíac i l’estat d’ànim. A més la podem practicar a qualsevol lloc i en qualsevol moment. Serà una eina més que sempre tindrem a mà.

3er aprendre a no fer res. Per condicionament social, ens costa terriblement no fer res. Quan ho intentem ens sentim culpables. Hem d’aprendre a adonar-nos que no fer res una estona cada dia és un dret que tenim. Personalment, el què més em resulta és anar a passejar i estirar-me sota els arbres a veure com ballen les fulles al vent. A casa també tinc arbres, però si intento fer-ho allí normalment no aguanto més de 2 minuts. Sortir de les nostres àrees de treball (remunerat o no) ens ajudarà enormement. Aquí t’ho explico millor.

  • Dieta: La dieta és el punt més variable de les pautes de salut generals. Canviarà molt d’una persona a l’altra, però si que hi ha algunes recomanacions vàlides per qualsevol constitució. La primera és consumir tot el què es pugui de cultiu ecològic. Com que tristament és una opció que no està a l’abast de tothom, prioritzarem els aliments que més toxines acumulen amb la producció industrial convencional: carn, fruites, ous… I recordeu que eco no vol dir que tingui segell i viceversa. La millor garantia i la més justa per totes és conèixer el productor/a. La segona és consumir només productes de temporada i proximitat, i com que ja s’ha dit molt sobre aquest tema no en direm molt més. Tan sols que aquí hi hauríem d’afegir tantes plantes silvestres com puguem, que són l’aliment amb què l’Homo sapiens s’ha fet gran. La tercera és evitar al màxim els productes elaborats. Com més elaborat, més difícil és estar segures de què les matèries primes i els procediments  eren de qualitat, i és que generalment el grau d’elaboració sol ser inversament proporcional a la quantitat de toxèmia que produirà en el nostre cos. I menys elaborat també vol dir integral, sencer, amb les pells. Siguin cereals o qualsevol altre aliment. Deixant de banda els carbohidrats i greixos, la major part de nutrients i principis curatius es troba a les pells. Quarta,  eliminar qualsevol producte refinat: olis, cereals i farines, sucres… i tots els productes que els continguin. Cinquena, introduir en les quantitats que tolerem, els aliments fermentats per cuidar la nostra microbiota i la salut general, ja que a més la fermentació redueix la quantitat de substàncies tòxiques provinents del cultiu o cria.  I la sisena, una de les més importants, menjar amb reverència, presència i consciència, com explico en aquest altre article.
  • Beure aigua suficient. Ni refrescs, ni cervesa ni similars (excepció són les tisanes). Cal beure aigua. Això si, si heu de beure aigua de l’aixeta, busqueu algun sistema adequat al vostre pressupost per purificar-la i eliminar-ne el clor i altres tòxics. No hi ha una quantitat obligatòria (sempre que sigui més d’1,5l), que dependrà molt de l’època de l’any, l’edat, l’activitat física, etc. Si prenem altres begudes ha de ser com una cosa de més a més, no per apaivagar la set.
  • Fer exercici: Exercici no analític, on moguem tot el cos amb una mirada integradora i on no només primi la força, sinó la resistència, l’elasticitat, l’equilibri, etc. Per exemple arts marcials; ballar o fer exercici natural: nedar, fer excursions, córrer… La idea és que un bon exercici és aquell que es realitza en un medi natural i/o que treballa la ment i l’esperit alhora que el cos. La majoria de disciplines de gimnàs no compleixen ni l’una ni l’altra.
  • Anar de ventre un cop al dia mínim. Si duem una dieta equilibrada i utilitzem un alçador que ens ajudi a tenir els genolls més alts que els malucs, en principi no hauríem de tenir problemes en aquest sentit.
  • No dutxar-se en excés. Quan ens rentem amb sabó eliminem la barrera dermoprotectora que conté, a part de greixos  i cèl·lules mortes, la flora bacteriana cutània, gràcies a la qual la pell es manté sana i lliure de patògens. En aquest sentit també modifiquem el pH de la pell. Tot en excés és perjudicial, fins i tot la higiene. El punt d’equilibri es troba en dutxar-se cada 3 o 4 dies.

Seguint aquests consells creareu la base per a la bona salut. Si voleu ajustar més i trobar la fórmula que més us convé, podeu concertar hora de consulta aquí.

La informació continguda en aquesta pàgina
NO ÉS CONSELL MÈDIC
ni pretén substituir-lo. En cas de malaltia, consulta un/a professional de confiança que disposi dels coneixements necessaris i valori el teu cas acuradament respectant els principis del jurament hipocràtic.