Fem que se’ns senti… el temps que calgui

Aquests dies en que les llibertats estan en greu perill i l’única esperança és la protesta ferma i perseverant, la nostra veu pot sortir-ne força mal parada.

Al Jardí de les Bruixes volem contribuir a aquesta lluita per la sobirania amb alguns consells i receptes per a què res no us faci callar.

Quan ens quedem afònics, o parlant amb propietat, disfònics, sol ser a causa d’una irritació a les cordes vocals. La irritació pot ser produïda per:

  • fred
  • sequedat ambiental
  • fum i contaminació
  • infeccions (poden causar irritació o aparèixer després d’aquesta, ja que la mucosa inflamada per la irritació serà més indefensa enfront els microorganismes patògens)
  • forçar la veu parlant molta estona o cridant…

Ara que ens veiem obligats a cridar ben fort, sembla gairebé inevitable que acabem amb les cordes vocals ben irritades. Què podem fer per evitar-ho?

Primer de tot procurar eliminar els altres factors de risc. Si fa fred tapat el coll, no mengis ni beguis res que estigui a temperatures inferiors a 15ºC, beu de manera regular, no fumis o com a mínim fuma menys i reserva’t la veu per aquells moments en què sigui més necessària.

Respecte les infeccions, de la mateixa manera que la irritació i inflamació causades pel sobreús de la veu, les podem tractar o prevenir amb remeis naturals.

Un bon remei per aquests casos és el suc d’aloe. El pots fer a casa pelant les penques (fulles), deixant-les en remull amb aigua tèbia durant un mínim de mitja hora, rentant-les amb abundant aigua i finalment triturant-les; o bé comprar-lo ja preparat. En cas d’afonia o de previsió d’afonia, pren-ne una cullerada sopera de 3 a 5 vegades al dia.

També ens podem ajudar amb infusions. No seria mala idea endur-nos un termo a les mobilitzacions amb una infusió calenta i endolcida amb mel. A la infusió hi posarem plantes que ens ajudin a suavitzar les mucoses, antiinflamatòries, calentes, i antimicrobianes. Algunes de les que podem utilitzar seran la regalèssia, el plantatge, el gingebre, la malva, la sàlvia, la farigola…

Si no pots aconseguir el plantatge fresc, serà molt millor substituir-lo per malva o  llavors de lli.

Un exemple de barreja d’herbes per infusió seria:

  • 1 part de regalèssia
  • 1 part de farigola o sàlvia
  • 3 parts de plantatge fresc, o 1 de malva o llavors de lli
  • 1 part de gingebre sec o dues de gingebre fresc (millor fresc)

D’aquesta barreja utilitza’n una culleradeta de postres per tassa. Posa l’aigua a bullir i quan bulli, apaga el foc i afegeix les herbes. Deixa reposar 5 minuts i cola-ho. Afegeixe-hi un raig de suc de llimona i mel.

També pots fer un xarop de la següent manera:

  • Fes bullir 1/4 de litre d’aigua amb gingebre i regalèssia en un cassó tapat durant 15 minuts i filtra-ho.
  • Agafa un parell de fulles grosses de col tallades a trossos i tritura junt amb aquesta decocció. Filtra de nou.
  • Afegeix-hi el suc d’una llimona i el d’una ceba.
  • Mesura la quantitat de líquid total que has obtingut i hi afegeix la mateixa quantitat de mel o sucre. Si ho has fet amb sucre ho pots escalfar i reduir una mica; si has triat la mel (millor opció), és preferible no escalfar-la doncs perdria les seves propietats. L’únic problema és que aquest xarop tindrà una pitjor conservació i l’hauràs de guardar a la nevera. Si ho fas així, cosa que et recomano, recorda que el fred no és bo pel coll. Per evitar prendre’l fred, el pots deixar fora de la nevera una estona (només la quantitat que et prendràs) o bé afegir-lo a una infusió.
  • Pren-ne una cullerada sopera de 3 a 5 cops al dia. En cas de donar-lo a un infant redueix la dosi.

(La regalèssia augmenta la tensió arterial i per tant n’han d’evitar l’ús les persones que ja la tenen elevada).

Per últim, un dels factors que pot provocar afonia és la por. Així que cuidem-nos la gola, siguem valents i obliguem-los a què sentin la nostra veu.

Salut, alegria i llibertat!

Quant a El Jardí de les Bruixes

Silvestre!
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Blog, Uncategorized i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.