Pollancre

El POLLANCRE (Populus nigra), és un gran arbre que creix a la vora dels rius i altres cursos d’aigua.

És un arbre que es balanceja entre els regnes dels vius i dels morts. Ha estat relacionat amb l’Inframón i la seva senyora, Persèfone, però també s’ha utilitzat com a protector. Per exemple era molt apreciat per la fabricació d’escuts, se’l plantava a prop de les cases per fer de parallamps i les seves propietats medicinals se segueixen utilitzant com a preventives de refredats com veurem més endavant.  I en plànols més subtils era considerat protector de llocs, animals i persones contra els esperits malintencionats.

El Pollancre és també un Axis Mundi, és a dir, un eix que uneix el món de dalt, el del mig i el de baix, i a través del qual es pot passar d’un a l’altre. I el xiuxiueig que desprenen les seves fulles quan les agita el vent es diu que porta missatges per als que el saben entendre, i fins i tot pels que no en saben, escoltar-lo resultarà un plaer s’allò més relaxant.      pollancre

Les primeres gemmes que treu a la primavera, molt riques en una resina aromàtica, s’utilitzen medicinalment per les seves propietats cicatritzants, diürètiques, antimicrobianes i pectorals. Redueixen la urea en sang i per tant són bones per a algunes malalties reumàtiques.

Les abelles n’agafen la resina per a elaborar el pròpolis, del qual és el principal component. Els humans en feien el famós ungüent populeon (que també contenia belladona, cascall, jusquiam, etc.), molt usat per a les morenes i els dolors musculo-esquelètics. També es pot prendre en infusió, però la millor manera d’extreure’n els principis actius és en tintura, però no una tintura qualsevol, cal macerar en el mateix solvent vàries vegades per augmentar l’extracció dels principis actius.

Les fulles i l’escorça contenen salicina,  que el fetge converteix en àcid salicílic (principi actiu de l’aspirina), àcid gàlic i salicortina. Per això la seva tintura actuarà com una aspirina natural. 

És diürètic i augmenta l’excreció d’àcid úric, tònic, astringent i depuratiu, sudorífic, expectorant, balsàmic, analgèsic, antimicrobià, cicatritzant, anticoagulant i antiinflamatori.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.