Ortiga

ORTIGA(Urtica dioica, urens)

L’ortiga és una planta molt incompresa, i és que tot i que la majoria de la gent l’evita i no en vol saber res és una autèntica joia vegetal.  Aquesta molesta herba que creix en sols nitrogenats, és una de les plantes més nutritives i amb més virtuts del món.
És rica en vitamines, minerals i aminoàcids, i per tant molt bona per a casos de debilitat com l’anèmia o la recuperació després d’una malaltia, i per enfortir els ossos. És remineralitzant gràcies a la seva riquesa en potassi, calci, magnesi i ferro. A més, la seva riquesa en vitamines A, B i C, ajuda a millorar l’absorció d’aquests minerals.

És estimulant biliar i pancreàtica, digestiva, diürètica i laxant, i gràcies a aquestes accions esdevé un remei depuratiu excel·lent, doncs treballa amb tots els sistemes de depuració de l’organisme.

També és un tònic nutritiu de la sang: és antidiabètica, redueix el colesterol en sang i desfà les acumulacions d’aquest en les artèries, augmenta la producció de glòbuls vermells, redueix la tensió arterial excessiva, tonifica el vasos sanguinis, i la lecitina de l’arrel estimula la producció de limfòcits. Per altra banda també la podem utilitzar en ús extern per a les ferides, doncs atura les hemorràgies, i no només això, sinó que ajudarà a desinfectar-les gràcies a l’àcid fòrmic.  Per a aquest us l’aixafarem fent-ne una pasta i l’aplicarem sobre la ferida.

Un altre camp d’acció de l’ortiga és el de regular i tonificar les glàndules endocrines i per tant la producció d’hormones. És galactògena (estimula la producció de llet en les mares lactants), augmenta la producció de serotonina i reforça la tiroides.

Per a reforçar el cuir cabellut és una de les millors plantes que podem utilitzar. Un bon remei casolà per això és macerar-la en vinagre de poma i aplicar-lo després de rentar els cabells (o bé podeu adquirir el nostre xampú reforçant a l’argila).

Un altre ús, molt estès en el passat però que sembla que hem oblidat és el de tractar les malalties reumàtiques i altres afeccions doloroses de l’aparell locomotor (artrosi, artritis, traumatismes, ciàtica, esquinços, etc.) doncs és un antiinflamatori excel·lent.

Els que pateixen al·lèrgies també poden recórrer a l’ortiga, que pel seu contingut en quercetina és antihistamínica.

La podem consumir en sopes, bullida amb patata i pastanaga, en purés, en infusió, seca i en pols per amanir el menjar, etc.

Molt ocasionalment produeix alguna al·lèrgia. Es cull de març a setembre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.