Biodiversitat vegetal al Priorat

El Priorat, per les seves característiques és una zona molt especial i alhora diversa. Això és a causa de heterogeneïtat geològica i l’orografia complexa que crea una gran variabilitat microclimàtica. Així el seu particular relleu i la distribució harmònica dels usos agrícoles amb els espais verges,ofereixen un paisatge d’una gran bellesa, candidat a ser declarat patrimoni de la humanitat per l’UNESCO.

El Priorat és una comarca al bell mig de la serralada prelitoral catalana, amb un relleu molt accidentat. Destaca la presència de nombroses serres amb espectaculars cingleres, les muntanyes de Prades a l’est, les serres de la Figuera i del Tormo a l’oest, la de Llaberia al sud oest, la serra de Molló i la de la Mola de Colldejou, i al nord la més important, la Serra del Montsant, declarada parc natural el 2002.
És un dels espais naturals més ben conservats de la zona mediterrània, forma part de la via d’unió entre el sistema ibèric i el Prepirineu, i és una de les zones amb un nivell de biodiversitat més alt de la península Ibèrica.

Hi predomina la vegetació mediterrània amb certa influència eurosiberiana. hi podem trobar unes 1200 espècies vegetals diferents ( una tercera part de la flora de Catalunya), degut, com hem dit, a l’enorme variabilitat del medi on creixen. La major quantitat d’espècies es troba a les valls fluvials i al vessant sud, que és la principal zona on es recol•lectarà.
La particular estructura geològica possibilita que tot i l’aridesa del terreny els afloraments d’aigua i les rieres siguin freqüents. I és per això que en petites extensions de terreny es troben vegetals propis de zones seques i molt a la vora els de zones més humides.
Respecte a les plantes aromàtiques i medicinals, també en trobem una quantitat molt elevada, i el què és millor, d’una qualitat excepcional, doncs les mateixes condicions que fan que aquesta terra ens doni uns dels millors vins del món, fan que també les plantes ho siguin. El clima sec i amb un alt contrast de temperatures entre l’hivern i l’estiu fan que les plantes tinguin menys aigua i més olis essencials. Per l’alta concentració de minerals del sòl del què s’alimenten, i la duresa del relleu que les fa protegir-se, ens ajuden a protegir-nos, i el Jardí de les Bruixes vol oferir diferents maneres de beneficiar-se de les seves virtuts, i alhora, de fer conèixer al públic en general, la riquesa biològica d’aquesta terra.

0 respostes a Biodiversitat vegetal al Priorat

  1. Retroenllaç: Surt a la recerca dels tresors vegetals, t’acompanyem | El Jardí de les Bruixes

  2. Rosamari Pellejà diu:

    M.agradaria fer una sortida amb vosaltres per coneixer herbes medicinals del Priorat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.