Què és la naturopatia?

La naturopatia és la medicina ancestral europea, basada en els principis de la filosofia naturista. El seu objectiu és estimular la capacitat curativa innata de l’organisme i facilitar els seus mecanismes d’equilibri per assolir l’estat natural de salut, i sempre hoDSCN40560_0 fa mitjançant els elements que la naturalesa ens ofereix.

Els naturòpates reben (o haurien de rebre) formació en anatomia, fisiologia, patologia, bioquímica, nutrició, etc. i tècniques alternatives com la dietètica, balneoteràpia, reflexologia, iridologia, fitoteràpia, oligoteràpia, flors de Bach i altres essències, etc. Són aquestes tècniques les que utilitzem per a mantenir i restablir la salud quan, per uns mals hàbits de vida, s’ha perdut.

La medicina al·lopàtica (és a dir, la imperant avui en dia), es basa en la lluita contra la malaltia, en canvi la naturopatia busca donar suport a l’organisme i la seva tendència natural que és mantenir-se saludable. Això va començar amb Pasteur i la seva teoria de la malaltia, segons la qual els únics causants de les infeccions són els microbis. La teoria naturista, en canvi, és que si l’organisme és fort, els microbis no hi tenen res a fer, i per tant el tractament s’encaminarà cap a restablir l’equilibri del medi intern.

Ambdues medicines són necessàries i es complementen, cada una compleix una funció. En casos greus i urgents la medicina al·lopàtica és imprescindible. En el dia a dia, la prevenció, les malalties lleus  i en les cròniques, i com a complement en els tractaments al·lopàtics, la naturopatia  és ideal.

La naturopatia no es centra en la malaltia, sinó en la persona. Una de les seves màximes és: No hi ha malalties sinó malalts. L’atenció és personalitzada, i la mateixa malaltia o desequilibri es pot tractar de maneres diferents segons la persona que la pateixi. El naturòpata escolta, pregunta i torna a escoltar. Analitza l’entorn, els hàbits de vida, els mecanismes de cada cos, de cada persona, l’estat emocional, etc. i proposa tractaments i pautes, sempre sent conscient que cadascú es guareix a si mateix, i per això no exerceix amb la prepotència que tan habitual és avui en dia en certs entorns mèdics.

La suposada omnipotència de la medicina al·lopàtica,  ens ha arrabassat la responsabilitat sobre la pròpia salut. Això cal tenir-ho molt clar si volem gaudir d’una bona salut, només nosaltres mateixos ens podem mantenir sans, ningú hauria de tenir, ni te realment, aquest poder sobre nosaltres.

cartellPodeu demanar hora o més informació a jardibruixes@gmail.com o trucant al 658300468.

Foto: El toll de l’Ou de http://www.turismepriorat.org/