L’Ametlla

(Prunus dulcis)

Tot  i que els seu origen el trobem a l’Àsia central, és un dels cultius més característics de la zona mediterrània. La seva domesticació es remunta a fa 6000-7000 anys, a partir de l’ametller amarg (Prunus amygdalus). Les ametlles amargues, tot i que també tenen propietats medicinals, pràcticament  no s’utilitzen. Això és perquè contenen el glucòsid amigdalina (2-8%), que és el que els confereix els seu desagradable sabor. En les ametlles dolces, també s’hi forma amigdalina, com menys madures més en contenen (ametllons), que al final de la maduració desapareix gairebé del tot. Els ferments coneguts com emulsines que contenen totes les ametlles, descomponen l’amigdalina i formen àcid cianhídric, un potent tòxic per al sistema nerviós. De fet, el consum de 10 ametlles amargues pot produir problemes greus, i 20, la mort.

Tot i això, les ametlles amargues són antiespasmòdiques, el saber popular ens ha llegat aquesta recepta contra la tos:

Triturem 50 ametlles dolces i 5 ametlles amargues, 3 cullerades de sucre i 250ml d’aigua. Ho batem durant 10 minut i ho deixem reposar 3 hores. Se’n pren una cullerada sopera cada dues hores. Aquest remei no convé prendre’l molts dies seguits, i en cap cas s’ha de donar als infants. Per a nens la podem elaborar sense ametlles amargues. .

De la destil·lació de les ametlles amargues, se n’obté hidrolat i oli essencial, però no cal dir que el seu ús casolà és completament desaconsellable.

Les ametlles dolces, són un gran aliment per a les embarassades. Els treuen el neguit de menjar, i alleugen el malestar matinal. El seu alt contingut en àcid fòlic , els ajudarà a evitar l’anèmia i reduir la possibilitat de malformacions al tub neural durant la gestació (espina bífida).

Són galactagogues, és a dir, augmenten la secreció de llet.

Contenen molt de calci, per tant ajudaran a les mares lactants i a les embarassades a mantenir-ne un bon nivell i aportar al nadó el que li caldrà per formar el seu esquelet. També per aquest motiu ajuda a endarrerir l’aparició d’osteoporosi i alentir-ne la progressió.

Amb la pols de les ametlles es realitzen mascaretes i pastes netejadores per la pell, nodrint-la i suavitzant-la. Actua com a exfoliant suau.

Les ametlles contenen un 60-70% d’oli i contenen tots els aminoàcids essencials, tenint doncs la proteïna completa.

Llet d’ametlles:

La llet d’ametlles és emol·lient, suavitza i hidrata la pell, calma les irritacions, sobretot les degudes a la sequedat.

És molt útil per a pells seques, madures, delicades o per les que pateixen per agressions externes (fred, UV, pol·lució…). També per als cabells; amb puntes obertes, encrespats, secs…

En ús intern per a les malalties respiratòries (tos, ronquera, refredat…), hepatitis, malalties urinàries, restrenyiment…