Fumària

La fumària és una planta molt abundant que podem trobar a les vores dels camins, llocs ombrívols i humits però també en camps i grans clarianes. Se’n cullen les summitats,  florides de març a juny.

És depurativa, anticatarral, tònica reconstituent, tònica hepàtica i biliar, diürètica, i estimulant del peristaltisme intestinal. Per tant, és una excel·lent planta depurativa. Ens ajudarà a netejar fetge, ronyons, sang, limfa i intestins. El seu efecte tònic pot ser que no el notem els primers dies, perquè quan es desintoxica l’organisme, el primer que succeeix és que totes les toxines que havíem acumulat es movilitzen i comencen a circular per l’organisme i això pot produir l’efecte contrari. Així ens podem trobar pitjor fins que les haguem eliminat. Per a més informació vegeu l’article de les crisis curatives.

fumaria Per les seves propietats depuratives i per la seva pròpia naturalesa és molt bon remei per les malalties de la pell. Acné, psoriasi, eczema, etc… i altres malalties infeccioses i/o cròniques, especialment quan hi ha picors.

Si la prenem més de 10 dies passa de ser hipertensora a hipotensora i minva els glòbuls vermells, per tant la prendrem nou dies (el què abans es deia una novena) i parem de tres a set dies per després tornar a començar. En tractaments llargs només s’ha d’utilitzar sota control facultatiu.