Bolet d’esca

El bolet d’esca o pota de cavall (Fomes fomentarius) és un fong molt abundant al boscos caducifolis de l’hemisferi nord.

És un fong que actua com a paràsit dels arbres dèbils o malalts i com a descomponedor dels arbres morts. I és que com tots els bolets, converteix en vida allò que ha mort, netejant el bosc i creant humus que alimentarà els habitants del bosc.

El cossos fructífers, és a dir, allò que coneixem com a bolet, tenen diferents usos.

Ötzi, l’home de 5000 anys trobat als Alps, ja en duia un tros a sobre, es creu que per encendre foc. Com indica el seu nom, la part esponjosa s’utilitzava d’esca, fent caure a sobre seu les guspires aconseguides per fricció de dos pals o amb pedra foguera. Al ser molt inflamable facilita enormement la tasca d’aconseguir una flama.

La mateixa part del fong s’utilitza per a fer barrets i altres peces. És l’amadou.

I ara anem al què ens interessa: és un bolet medicinal, com altres bolets pel seu contingut en polisacàrids.

Regula el sistema immunitari, estimulant-lo quan està dèbil i no funciona correctament. A més és antitumoral, antivíric, antibacterià i antifúngic. Per tant ens ajudarà en cas de processos cancerosos o de risc de patir-ne, o quan estiguem afectats per alguna infecció, sigui vírica, fúngica o bacteriana.

També s’ha demostrat que posseeix efectes antiinflamatoris i analgèsic, calmant el dolor.

Els diabètics (sempre consultant el metge), en poden treure bon profit. Regula la glucosa en sang, així com els nivells d’insulina.

I ja per acabar, ajuda a regular el nivell de colesterol i triglicèrids en sang i fetge.

Per aprofitar-ne les virtuts, cal fer-ne una decocció suau de 20 a 60 minuts i prendre’n una tassa tres vegades al dia.

Tota una joia de la farmaciola natural que creix als nostres boscos. Ja veieu que no cal anar a comprar bolets asiàtics, aquí en tenim que són igual de bons.