Tardor: el descens de la saba.

Ha arribat la tardor, i amb ella l’època de recol·lecció d’arrels, rizomes i altres òrgans subterranis.

I això perquè? Si observem les plantes (i prenem consciència que són éssers vius, conscients i en estret contacte amb el medi del que formen part), podrem veure clarament que segueixen els cicles naturals. I això no només produeix canvis perceptibles a simple vista. Els seus ritmes es modifiquen.

Les plantes de les quals s’aprofiten les parts subterrànies acostumen a ser plantes que resistiran l’hivern i viuran encara un o més anys. Així doncs a la tardor es preparen pels freds de l’hivern, i comencen a emmagatzemar nutrients en aquestes parts subterrànies .

És per això també, que ara (setembre) encara és massa d’hora. El procés tot just ha començat. Serà més convenient, si és possible, esperar a finals d’octubre.

A part d’aquestes qüestions pràctiques, a l’hora de recol·lectar, no hem d’oblidar el respecte envers l’ésser que ens disposem a utilitzar. Les plantes ens donen moltes coses, com a mínim prenem-les amb l’agraïment i la mesura que els corresponen. Per això recordarem sempre:

  • Si arranquem l’arrel, la planta mor. D’aquest punt deriven tots els altres.
  • Si es tracta d’una planta poc comuna ens abstindrem de recollir-la. Podem agafar llavors o fer esqueixos, cultivar-la i l’any que ve la podrem recollir sense posar en perill la població autòctona silvestre. Mentrestant podem comprar la planta ja seca (a nosaltres o a d’altres proveïdors, cada cop som més).
  • Si és una planta que pot continuar sobrevivint un cop n’haguem recol·lectat ( plantes amb rizoma com la valeriana, equinàcia, ortiga…), intentarem deixar-n’hi la quantitat suficient. Al rizoma s’hi emmagatzemen les reserves per a l’hivern, i de poc servirà que no arrenquem tota la planta si li prenem els mitjans per subsistir.

Un altre precaució a tenir en compte, aquest cop pel nostre bé, és vigilar on recollim les plantes, sobretot en el cas de les arrels, doncs acumulen més que altres òrgans els tòxics “ambientals”.

Per assecar òrgans subterranis podem utilitzar escalfor, procurant no passar dels 50ºC per no destruir els principis actius. Amb alguns, com els rizomes de lliri, es fa imprescindible doncs tenen tendència a absorbir aigua de l’ambient com a mecanisme de supervivència i si no ho féssim així s’acabarien podrint.

La Tardor, per la Medicina tradicional del Mediterrani, és regida per l’Element Terra. T’ho explico aquí.

Si vols aprendre més coses sobre les plantes, com i quan recollir-les, com i quan utilitzar-les… apunta’t al butlletí de notícies per rebre informació de totes les activitats que sorgeixen del Jardí de les Bruixes i gaudir d’avantatges exclusius, o al canal de telegram on a més d’això, podràs compartir amb les altres persones que en formen part.