Els cicles que ens mouen

L’altre dia compartíem l’article sobre les dietes depuratives de primavera, i dèiem que de la correcta depuració primaveral en podien dependre les grips de la tardor. A algú li va sobtar aquesta afirmació. Potser calen més explicacions.

No acostumem a recordar, o a ser conscients, que som animals. Si si, ni plantes, ni bactèries, ni fongs, ni protozous, per molt que a vegades alguns congèneres ens ho semblin…

De fet solem esforçar-nos molt per oblidar-ho, però com es diu en castellà, encara que es vesteixi de seda, la mona, mona es queda.

Som animals que viuen en un ecosistema al ritme dels cicles astronòmics i ambientals. A nivell físic, és així per molt que ens encaparrem en creure que tot això ja no ens afecta. Per això i per exemple, movem les substàncies que resideixen al nostre cos seguint el batec de les estacions.

Durant la tardor i l’hivern ens hem dedicat a emmagatzemar i conservar; que és el què li toca fer a qualsevol organisme plurianual si vol assegurar-se la pervivència fins al següent equinocci.  Per tal de minimitzar les pèrdues, els processos depuratius redueixen la seva activitat i, per tant, a part d’economitzar recursos acumulem toxines. Amb la primavera arriba una nova època d’expansió, d’alleugerir-se de les càrregues acumulades doncs ara ja no faran més servei, de fer neteja. El metabolisme es reactiva i afloren les toxines que el cos havia mantingut arraconades per evitar que molestessin i contaminessin els teixits. Passen a la circulació per ser dirigides cap a la sortida. Ens toca facilitar aquest procés. Si no ho fem poden aparèixer erupcions, al·lèrgies, grans, astènia… i evidentment, l’organisme acabarà tornant-les a arraconar per protegir -se, fins que tingui una altra bona oportunitat per desfer-se’n. Tenint en compte que el contacte amb les toxines provoca irritació, inflamació i, a la llarga, degeneració dels teixits, és el més intel·ligent que pot fer si la opció d’eliminar-les no és accessible.

Ara bé, si no ens haguéssim esforçat en oblidar els nostres instints, la depuració de primavera seria sens dubte la primera elecció.

I així, i suposant que durant l’estiu seguíssim també la dieta que ens ofereix la natura, rica en fruites i verdures, fresques i sucoses, arribaríem a la tardor amb el cos net i la circulació lleugera. Lliures d’enemics a dintre de casa permetríem als nostres sistemes de defensa funcionar correctament.

I tancant el cicle de nou, tornaríem a emmagatzemar provisions per subsistir la llarga parada hivernal en un rebost net i endreçat.

Si vols aprendre més dels cicles naturals i els seus efectes en les plantes i en nosaltres, vine a les nostres activitats didàctiques.

Si vols començar una dieta depurativa a la teva mida, demana hora de consulta.

Quant a El Jardí de les Bruixes

Silvestre!
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Blog, Uncategorized i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.