Depuració de primavera

A totes les tradicions del món hi trobem períodes dedicats a la depuració del cos, si bé en l’actualitat aquestes pràctiques es troben bastant desvirtuades. Irònicament, avui en dia és potser quan més les necessitem.

De fet ara ens trobem en plena quaresma, que és la depuració anual dels cristians. És normal que sigui ara doncs la primavera és la millor època per netejar l’organisme. Com ens explica la Medicina tradicional del Mediterrani, les energies que teníem bolcades cap endins, comencen a emergir i ascendir, i això arrossega moltes coses que haurem acumulat, com a mínim, durant l’hivern.

Però, com podem fer una desintoxicació ben feta?
Aquest és un tema important, i de fet l’ideal seria que la duguéssim a terme amb la guia d’algú amb els coneixements necessaris, especialment per neteges profundes. Tot i així hi ha algunes pautes que es poden seguir de manera general. Al cap i a la fi el cos ja té els seus mecanismes per desintoxicar, i lo normal seria que no tingués cap problema per fer-ho, a no ser que tinguem les vies d’eliminació bloquejades o esgotades, o que l’estiguem carregant amb massa feina.

Ara bé, que tingui els mecanismes per fer-ho no vol dir que no pugui generar moments una mica desagradables. Pot ser que aparegui cansament, problemes de pell, digestius o nerviosos, etc. Aquests símptomes es poden suavitzar o evitar si fem l’acompanyament correcte.

Els òrgans en els que pensem més sovint quan parlem de depurar són fetge, ronyons, intestins i sistema limfàtic. Però també s’eliminen toxines a través de la pell i els pulmons. El sistema limfàtic no te un òrgan d’eliminació particular però el podem depurar a través dels altres, com fem amb el fetge, de fet.
Per cada òrgan hi ha uns mètodes de depuració específics:

  • Fetge: Dieta, infusions i altres remeis herbaris d’ús intern.
  • Ronyons: Bàsicament a base de remeis herbaris d’ús intern però també a través de sucs naturals concrets.
  • Intestins: Bàsicament a traves de la dieta o el dejú, però també ens podem ajudar d’infusions i altres extractes vegetals.
  • Sistema limfàtic: en especial a través d’infusions juntament amb tècniques com el drenatge limfàtic.
  • Pell: Exercici físic, sauna, infusions sudorífiques, banys d’argila, banys d’herbes, etc. Sempre després de suar és important prendre un bany o dutxa.
  • Pulmons: Exercici físic (molt important realitzar-lo en una zona amb aire pur), sauna, bafs i altres remeis expectorants.

Evidentment durant la depuració (com a mínim), cal evitar tot allò que carregui el cos amb més toxines: sal, medicaments (excepte els que siguin estrictament necessaris), tabac, alcohol, greixos saturats i trans, refinats (sucre blanc, farina blanca, etc.), làctics (el iogurt i el kèfir es poden incloure en algunes dietes, però no en totes), embotits, aliments enllaunats, congelats i precuinats, etc.

En les depuracions lleugeres, si no tenim problemes al fetge, petites quantitats de vi o cervesa de bona qualitat no estan desaconsellades. Tampoc suposa cap problema la petita quantitat d’alcohol que s’ingereix amb les tintures.

No cal dir que molt millor si tot el què ingerim és ecològic, no? Els aliments de l’agricultura “convencional” estan carregats de químics que precisament és una de les coses que estarem intentant eliminar.

Com veieu hi pot haver algunes excepcions, i també hi ha aliments que no he inclòs a la llista però en alguns casos estaran completament desaconsellats.

Les depuracions sempre han de seguir uns ritmes, primer cal avisar el cos.
Per això començarem de manera suau.
Podem començar el procés bevent durant tres dies infusions depuratives tres vegades al dia.

I aquí hi podríem afegir un dejuni, o una dieta concreta, però aquest és un tema sobre el que prefereixo no repartir consells indiscriminats. El dejú no és per tothom, ni és sempre necessari. I pensa que restringint els aliments també restringeixes els nutrients, i el fetge (principal òrgan que processa les toxines perquè es puguin eliminar) consumeix grans quantitats d’energia (el 20% del metabolisme basal) i necessita molta proteïna de qualitat, vitamines i minerals per poder exercir les seves funcions.

També és molt important fer  exercici moderat diàriament, fer banys amb exfoliants, beure molta aigua (molt important) i dormir les hores suficients. Si mengem, mastegar molt bé i sense presses (cosa que hauríem de fer sempre), saltar-nos el sopar o que sigui molt lleuger i mínim dues hores abans d’anar a dormir.

Per depurar-nos hauríem d’escollir dies en que puguem prendre’ns la vida amb calma. És important gaudir de tranquil·litat durant el procés. La toxèmia no prové només de l’exterior i l’estrès n’és una font important. A més a més és un procés que requereix consciència i dedicació, en el que hauríem d’aprofitar per fer neteja a tots els nivells, no només física. També cal depurar l’esperit. Aprofita per revisar les emocions i posar ordre.

Serà també un bon moment per anar-nos a fer un massatge, reflexologia, drenatge limfàtic, etc. o regalar-nos uns dies a un balneari.

M’estenc molt més sobre el tema al taller-excursió “Detox de primavera” (consulta dates a l’agenda).

I si vols, t’ajudo a trobar i dissenyar el procés de purificació que tu necessites, amb una consulta i seguiment personalitzats.

No esperis a que se t’escapi la primavera!