Calèndula o Boixac

(Calendula spp.)

La trobarem cultivadcalendula_arvensis_2a (officinalis) o en camps i vores de camins (arvense). Les dues posseeixen les mateixes propietats, tot i que la silvestre és molt més petita.

És una planta important per a la gent que pateix càncer. Redueix els efectes secundaris dels tractaments oncològics, és immunostimulant, (monòcits, limfòcits, leucòcits) i oncolítica, és a dir, que ajuda a reduir la mida d’alguns tumors.

També alleuja picors, és antifúngica, antiinflamatòria, cicatritzant, calmant cutània, antiparasitària, antisèptica, emol·lient, regeneradora cel·lular, balsàmica i hidratant, regula els cicles menstruals i n’alleuja les molèsties. Per a tot això, ens serà útil per tractar acné, úlceres, furóncols,  eczemes, picades, cremCalendula_officinalisades, gingivitis, herpes bucal…

També és el safrà del pobres, i la podem utilitzar per donar un toc de color a les amanides.

La millor època per recollir-la és d’abril a octubre.

Només se n’utilitzen els pètals. Amb ells s’elabora un oleat, que després es pot incorporar als ungüents o bé tintures i infusions

Una llegenda Grega parla de la història d’amor de Catltha, una donzella, i Apolo, ella es quedava al camp tota la nit per captar el primer raig solar, la primera llum del seu estimat. Consumida per la llum d’aquest, va morir i en el lloc on es trobava va néixer la calèndula, amb els mateixos colors que el Sol.

També relacionades amb Apolo quatre nimfes del bosc enamoradíssimes del déu, es barallaven constantment entre elles per gelosia, de tal manera que la germana del déu, Artemisa, les transformà en calèndules acabant amb el “problema”.

És doncs, una planta amb clars atributs solars, i per això s’utilitzava per a fer garlandes en les festivitats dedicades al gran astre.